129 restaurants onder verscherpt toezicht van NVWA

NVWA

129 horecazaken in Nederland stonden tussen november 2015 en augustus 2016 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit werd duidelijk nadat RTL-Nieuws via een wob-verzoek de inspectierapporten van deze restaurants heeft kunnen inzien. 

129 restaurants onder verscherpt toezicht van NVWA

Boete

De NVWA plaatst dat toezicht wanneer in de genoemde periode minstens drie boetes zijn uitgedeeld vanwege slechte hygiene of voedselonveiligheid. De concentratie van restaurants onder dergelijk toezicht is in Amsterdam het hoogstGedurende de genoemde periode kregen de bewuste zaken minimaal één boete vanwege de slechte hygiëne of voedselveiligheid, zo blijkt uit inspectierapporten. Het kan wel zo zijn dat bij de bewuste restaurants de zaken nu wel op orde zijn. 

Oosterse keuken

Een restaurant dat drie boetes krijgt binnen twee jaar komt onder verscherpt toezicht.
Wat opvalt aan de bevindingen van RTL is dat restaurants waar de Aziatische keuken wordt geserveerd in zowel Amsterdam als daarbuiten slecht scoren. Van alle 129 Nederlandse restaurants die onder verscherpt toezicht staan serveren er 69 Chinees, Indonesisch, Japans of Thais eten. 

Tussen de meerderheid van kleinere eettentjes en toko’s vallen de namen op van grotere namen als Bar Spek aan de Admiraal de Ruijterweg en het onlangs gesloten Fifteen in het Oostelijk Havengebied. De horecazaak in de Baarsjes zegt tegen RTL brieven van de NVWA niet altijd tijdig te hebben ontvangen. Een woordvoerder van Fifteen, eigendom van de bekende tv-kok Jamie Oliver, zegt dat het bedrijf anderhalf jaar geleden last heeft gehad van een muizenplaag. 

Bekijk hier een kaart van alle restaurants in Amsterdam en daarbuiten die tot en met augustus vorig jaar onder verscherpt toezicht stonden. 

Poepbacterie

De boetes deelt de NVWA uit na tests in het restaurants, die als volgt in zijn werk gaan: inspecteurs nemen monsters van een gerecht bij een vermoeden van schadelijke bacteriën zoals salmonella of E.coli, ook wel de ‘poepbacterie‘. Als dat monster in een laboratorium af blijken te wijken van de door de NVWA gestelde norm, volgt een boete. 

De inspectierapporten waaruit een en ander blijkt werden geheim gehouden door de NVWA, maar zijn na een wob-verzoek van RTL Nieuws toch openbaar gemaakt. Op diezelfde manier kreeg de zender in mei ook al boven tafel dat ruim 40 supermarkten, bakkers, slagers en toko’s in de stad de afgelopen drie jaar onder verscherpt toezicht waren gesteld of boetes kregen. 

DBU heeft voor uw handige hulp:

HACCP Tool

De Bespaar Unie in samenwerking met partners helpt organisaties waarbij de horeca-voorzieningen – hoe marginaal ook – niet tot de primaire bedrijfsvoering behoren, om de eisen en verplichtingen voorkomende uit de HACCP op een zo efficiënt mogelijke manier, tegen minimale kosten, professioneel uit te voeren. Op een manier die de goedkeuring heeft van de NVWA.

Bron: RTL Nieuws, Parool

error: