Nieuw 50 euro biljet: 

Het meest gebruikte eurobiljet krijgt een facelift. Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag 04-04-2017 het nieuwe briefje van 50 euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe 50 euro biljet.

Het biljet voor vijftig euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

Het nieuwe briefje van vijftig is beter beveiligd tegen vervalsing. Dat is prettig voor de detailhandel, omdat winkeliers kwetsbaar zijn voor vervalsingen, als ze niet de juiste apparatuur hebben om de echtheid van biljetten te verifiëren.

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De briefjes van honderd en tweehonderd euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.

50 euro biljet: echt of vals?

Op de website van de ECB worden vier kenmerken genoemd van het nieuwe biljet van 50 euro, om de echtheid te bepalen.

1) Speciale drukprocessen zorgen voor de unieke manier waarop de bankbiljetten aanvoelen.
50-biljet-voelen, 50 euro biljet: echt of vals?
2) Als je het 50 euro-bankbiljet tegen het licht houdt komen het portretraampje, het portretwatermerk en de veiligheidsdraad tevoorschijn.
euro 50 look, 50 euro biljet: echt of vals?
3) Als je het bankbiljet kantelt, dan zie je in een doorzichtig raampje een portret van Europa en een smaragdgroene cijfer toont een lichteffect.
50 euro grafisch,50 euro biljet: echt of vals?
4) Het 50 euro-biljet heeft ook speciale infrarood kenmerken en is gevoelig voor ultraviolet licht.
euro 50 licht uv, 50 euro biljet: echt of vals?

error: