Action leeft van het inkopen van goedkope bulk

De ontregeling van logistieke ketens in China door de problemen met het coronavirus heeft mogelijk gevolgen voor Action. De discountketen die leeft van ultragoedkope spullen die massaal in onder meer China worden ingekocht.

Winkelketen Action overweegt producten die normaal uit China komen, in andere landen in te gaan kopen. Het bedrijf voorziet voorlopig geen lege schappen. Maar bereidt vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus wel “verschillende scenario’s” voor. Of en wanneer het nodig is maatregelen te nemen, is nog niet duidelijk. Voorlopig houdt de discounter de situatie in de gaten.

Action leeft van het inkopen van goedkope bulk

Circa de helft van het assortiment van Action komt uit Azië en in vrijwel elke productcategorie zitten artikelen die in China worden gemaakt. “Dat kan dus variëren van decoratie-artikelen tot tuinstoelen, sokken en ondergoed, gereedschap, lampen, elektrische apparaten en nog veel meer”, zegt een woordvoerster. “Wij kunnen geen cijfer geven van de waarde maar Action heeft inmiddels meer dan 1500 winkels. Dus je kunt je voorstellen dat het wel om een aanzienlijke hoeveelheid producten gaat.”

Action ziet op korte termijn nog geen probleem met China

Op korte korte termijn voorziet het bedrijf nog geen problemen met de levering van producten uit China. Dat komt omdat een groot deel van de met het oog op het voorjaar ingekochte producten al voor Chinees Nieuwjaar is verscheept.

Een woordvoerder van de HEMA laat weten dat de importen niet in gevaar zijn. “Wij hebben daar honderden productielocaties voor onder meer kleding en andere spullen. Maar daar zijn nog geen problemen mee. Ook wordt er bij ons nog niet gewerkt aan eventuele scenario’s om spullen ergens anders te produceren of te importeren. Er is voorlopig nog voldoende voorraad.” De HEMA-website geeft aan dat Chinese producenten goed zijn voor 42 procent van HEMA’s inkoopwaarde.

error: