Autoriteit Persoonsgegevens

Een leegloop aan personeel bij de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zou voor problemen zorgen. Dat terwijl de waakhond meer macht heeft gekregen met de invoering van een nieuwe Europese privacywet.

Autoriteit Persoonsgegevens | 'Leegloop bij Autoriteit Persoonsgegevens zorgt voor problemen'
Leegloop bij Autoriteit Persoonsgegevens zorgt voor problemen. Foto: ANP

Meerdere zwaargewichten zouden de Autoriteit Persoonsgegevens onlangs hebben verlaten, schrijft het FD op basis van bronnen. Het zou de privacyorganisatie niet lukken om nieuw personeel aan te trekken om de hoge posities opnieuw in te vullen.

Udo Oelen en Alex Commandeur zouden onder andere de waakhond hebben verlaten. Zij stonden aan het hoofd van respectievelijk de afdelingen ‘private sector’ en ‘publieke sector’. Ook zouden twee prominente onderzoekers niet langer werkzaam zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De medewerkers zouden zijn vertrokken omdat er vaak conflicten zijn met AP-voorzitter Aleid Wolfsen, aldus de bronnen. Hij zou ook geregeld botsen met vicevoorzitter Wilbert Tomesen.

De AP geeft in een verklaring toe dat er in de afgelopen periode veel ervaren personeel is opgestapt, maar wijt dat aan de snelle groei van de organisatie. Tijdens een transitie is het aantal FTE’s toegenomen van 72 naar 123.

AVG

De Autoriteit Persoonsgevens mag boetes uitdelen als bedrijven data niet goed beschermen of verzuimen om datalekken te melden. De nieuwe Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), geeft de waakhond meer autoriteit en treedt op 25 mei in werking.

Een woordvoerder van de AP vertelde eerder al aan NU.nl te weinig personeel in huis te hebben om de AVG goed te handhaven in Nederland.

Bron:Nu.nl

error: