Bedwantsen

Zo controleer je een hotelkamer op bedwantsen

Een bedwants is een klein nachtdiertje dat leeft op het bloed van mensen en andere warmbloedige gastheren (m/v). Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Jonge bedwantsen (nimfen) komen uit eitjes. Ze houden niet van licht. Hun kleur kan verschillen van wit tot roodbruin.De bedwants leeft van bloed van mensen en huisdieren. Hij dankt zijn naam aan zijn favoriete plek in huis: in en rond het bed. Bedwantsen zijn ’s avonds en ’s nachts actief. Vooral uitgeademde lucht en warmte trekken bedwantsen aan.

Bedwantsen

Een plaag van bedwantsen is te herkennen aan een donkere of zwarte verkleuring van de zoom van de matras. Dit komt door de uitwerpselen en de velletjes die bedwantsen afwerpen als ze groeien. Bedwantsen geven een aparte geur af: ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was. Bedwantsen brengen geen ziektes over. Een bedwants is ongeveer 6 mm (4,5-9 mm) groot. Bedwantsen komen overal ter wereld voor, maar voornamelijk in bewoonde gebieden. Wie grote kans op een ontmoeting wil maken, kan het beste een hotel opzoeken Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland.  Bedwantsen worden niet heel groot: een volwassen diertje wordt slechts 4-7 mm. Je herkent bedwantsen aan hun roodbruine kleur en platte, ovale vorm. Veel mensen denken dat bedwantsen niet zichtbaar zijn. Niets is minder waar: omdat ze langzaam lopen, neem je ze juist heel snel waar.

Wat zijn de klachten bij bedwantsen?

Kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes genezen na enkele weken vanzelf en laten geen littekens achter.

Hoe kunt u beten van bedwantsen krijgen?

Beten van bedwantsen kunt u krijgen als u ergens geslapen hebt waar bedwantsen zijn. Omdat ze klein en plat zijn, kunnen ze zich goed verstoppen. Vooral in de naden en kieren van bedden, maar ook in andere kieren, in kasten, achter schilderijen, achter behang, en onder en in matrassen.

Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen (zoals een laptop) en reizen zo mee.

Wie kan beten van bedwantsen krijgen?

Iedereen kan gebeten worden door bedwantsen. Mensen die veel reizen hebben meer kans op beten van bedwantsen.

Wat kunt u doen om beten van bedwantsen te voorkomen?

  • Controleer op reis altijd de bedden. Controleer op kleine donkerbruine of rode vlekjes in de matras of op het beddengoed.

  • Zet koffers en tassen niet op of onder het bed, maar bij voorkeur in de badkamer op de tegels.

  • Bij de aanschaf van tweedehands spullen/kleding is het goed om op bedwantsen te controleren. Doe dit ook bij het kopen van tweedehands houten meubels; bedwantsen zitten graag in kleine barstjes in het hout.

Hoe komt u van bedwantsen af?

  • Schakel een professioneel dierplaagbestrijdingsbedrijf in. Dit is de beste methode, maar vaak ook de meest dure.

  • Ga niet zelf met bestrijdingsmiddelen aan de slag. De bedwants kan ongevoelig zijn of worden voor deze middelen. Overweeg bij een plaag om matrassen, bedden, kleding etc. te vernietigen.

  • Denkt u dat u bedwantsen hebt meegenomen van uw vakantie? Was dan de spullen uit uw koffers direct in de wasmachine op 60 graden of hoger.

  • Droog daarna de was in een droger of strijk de was zo heet mogelijk.

  • Stop de koffers met de spullen die niet zo heet gewassen mogen worden in een vriezer. De temperatuur in de vriezer moet -14 graden of kouder zijn. Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. De koffer moet een week in de vriezer blijven om er zeker van te zijn dat de bedwantsen en eitjes echt dood zijn.

Kan iemand met bedwantsen naar een kindercentrum, school of werk?

Anders dan bij hoofd- en kleerluizen blijven bedwantsen niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden (vaak minder dan 10 minuten) zoeken ze mensen op. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Bedwantsen reizen dus niet met/op mensen mee. U kunt dus gewoon naar kindercentrum school of werk.

Waar vind je bedwantsen in je hotel?

1. Wanden en plafonds

Bedwantsen vermaken zich overal in je huis. Controleer daarom of de hoeken van je plafonds kleine zwarte plekjes (kleiner dan maanzaad), doorschijnende vliesjes of echte bedwantsen bevatten. Bedwantsen houden niet van bedden, maar van menselijk voedsel. Ze brengen niet de hele dag in bed door. Daarom worden ze in Europa ook wel de wandluizen genoemd.

2. Nachtkastjes, kasten en hoofdeinden

Controleer de meubels op je slaapkamer en andere voorwerpen naast je bed. Bedwantsen hebben een hekel aan licht. Ze verstoppen zich daarom in ruimten met weinig licht. Bedwantsen kunnen zich zelfs in schroeven verstoppen.

3. Fotolijstjes

Bedwantsen voelen zich ook thuis in fotolijstjes en andere wanddecoraties. Haal alle lijstjes van de muur en controleer ze op bedwantsen. Ga met je vingers over plekken: gladde plekken kunnen gewoon materiaal van het fotolijstje zijn, maar bobbels zijn bloedvlekken of andere sporen van bedwantsen.

4. Huiden en bedwantsen herkennen

Controleer je bed. Verwijder alle lakens en dekens en controleer het matras. Ga met je vingers over naden aan de boven- en onderkant. Vergeet ook niet het label van je matras te inspecteren.

5. Kunststof hoekbeschermers

Ook de plastic hoekbeschermers van je box spring zijn populair bij bedwantsen. Door de spleet tussen de box spring en de hoek zijn ze moeilijk te vinden. Pel daarom het plastic terug wanneer je deze plekken onderzoekt.

6. Matrasnaden

Bedwantsen kun je ook herkennen aan bloedvlekken, uitwerpselen en afgeworpen huiden (vliesjes) langs de randen, naden en vouwen in je matras.

error: