Onderzoek besluitvoering bij Eneco

Professor Jaap van Manen en advocaat Willem Jan van Andel gaan de besluitvorming bij energiebedrijf Eneco onderzoeken. De twee zwaargewichten zijn door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam aangesteld. De gemeente Rotterdam is nog steeds een groot aandeelhouder van Eneco.

Onderzoek besluitvorming bij Eneco door zwaargewichten

Hoogleraar Corporate Governance Van Manen was eerder voorzitter van een werkgroep die de werking van de code voor behoorlijk bestuur in de gaten hield. Ook is hij commissaris bij De Nederlandsche Bank (DNB). Van Andel specialiseert zich in ondernemings- en insolventierecht en herstructureringen. Daarnaast treedt hij regelmatig als curator op.

Besluitvorming

Jaap van Manen is door de Ondernemingskamer aangesteld om onderzoek naar problemen binnen energiebedrijf Eneco te doen. Van Manen geldt als zwaargewicht, die eerder onderzoek deed bij ondernemingen in zwaar weer.

In het bedrijf was grote onenigheid ontstaan. De ondernemingsraad (or) van Eneco was naar de rechter gestapt omdat het medezeggenschapsorgaan zich door de commissarissen buitenspel gezet voelde rond het vertrek van topman Jeroen de Haas. Die besloot op te stappen nadat hij van de commissarissen te horen had gekregen dat ze geen vertrouwen meer in hem hadden.

De Ondernemingskamer zag inderdaad gegronde redenen om te twijfelen aan de gang van zaken bij Eneco, dat ook nog eens midden in een privatiseringsproces zit. De rechter schorste Van den Assem en zei zelf een vervanger aan te zullen wijzen. Ook moet er een onderzoek komen naar de gang van zaken binnen de onderneming om de interne verhoudingen te herstellen.

Van Manen kreeg van de Ondernemingskamer de opdracht om met Wim van Andel om licht op de problemen te laten schijnen en met oplossingen te komen.

Charlotte Insinger werd onlangs door de Ondernemingskamer aangesteld als de nieuwe president-commissaris van het energiebedrijf.

De Ondernemingskamer had op 26 juli een onderzoek bevolen in een zaak die door de ondernemingsraad van Eneco was aangespannen. Het medezeggenschapsorgaan voelde zich buitenspel gezet rond het vertrek van topman Jeroen de Haas. Die besloot op te stappen nadat hij van de commissarissen te horen had gekregen dat ze geen vertrouwen meer in hem hadden. De rechter schorste ook president-commissaris Edo van den Assem.

error: