Incassobureau

Een dreigbrief van het incassobureau is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en valt ook steeds sneller in de bus. Er zijn steeds meer agressieve bureaus die dreigen met een faillissementsaanvraag als je niet onmiddellijk betaalt.

Betaal nooit het incassobureau,maikel-lindeweges
Foto: Maike Lindeweges

Laat je niet intimideren

En betaal de achterstallige nota niet aan het incassobureau, maar rechtstreeks aan de crediteur.

‘Onmiddellijk te openen,’ staat er op de brief van het incassobureau. En in de brief: ‘Indien ik uiterlijk (datum) geen betaling heb ontvangen, heb ik opdracht om onmiddellijk over te gaan tot vergaande rechtsmaatregelen.’ In hun correspondentie dreigen de incassobureaus vaak met beslaglegging en/of faillissement.

Bevoegdheid

Maak je niet druk, want die bevoegdheid hebben incassobureaus helemaal niet. Voor een beslaglegging is een deurwaarder nodig en als het incassobureau de regels volgt een vonnis van de rechter. Mochten ze dit vonnis na een procedure krijgen, dan kunnen ze daarna voor een faillissement gaan. Daar komen ook weer regels bij kijken, waaronder een steunvordering van een andere crediteur. En die vinden ze zo maar niet.

Kostenplaatje

Daarnaast kleeft aan een faillissementsaanvraag een flink kostenplaatje voor de crediteur. Reken snel op zo’n 1.800 euro en dat hebben de meesten er niet voor over.

Toch storten de meeste ondernemers na zo’n dreigbrief gauw de hele vordering op de rekening van het incassobureau.

Mijn advies:

betaal nooit de deurwaarder, maar maak het geld rechtstreeks over naar de crediteur. En alleen het openstaande bedrag, niet de incassokosten. Laat het incassobureau de gemaakte kosten apart aan jou factureren met een specificatie.

Regels

Die specificatie is om twee redenen belangrijk. Ten eerste zijn er regels over de stappen die genomen moeten zijn voordat een crediteur een incassobureau mag inschakelen. Zijn deze regels niet gevolgd, dan mag het incassobureau geen enkele cent in rekening brengen. Ten tweede declareren incassobureaus vaak te veel. De maximale hoogte van incassokosten is wettelijk vastgelegd. Zo mag over de eerste € 2.500,- van de vordering maximaal vijftien procent aan incassokosten worden berekend. Over de volgende € 2.500 maximaal tien procent, enzovoort. Er is een handig overzicht van de wettelijke incassokosten.

Incassokosten

Klopt alles, dan kun je de incassokosten gewoon betalen. Kun je niet betalen, tref dan een regeling, maar wel één die je na kunt komen. Steek vooral de kop niet in het zand, want dan schuif je het probleem alleen maar voor je uit.

Bron: Maikel Lindewegen | Misset Horeca

error: