Boetes van 63.000 euro voor bestuurders EnergieFlex

Boetes van 63.000 euro voor bestuurders EnergieFlex om onterechte kosten

Twee Tweebestuurders van het failliete Flexenergie BV, dat handelde onder de naam EnergieFlex, hebben elk een boete opgelegd gekregen van 63.000 euro door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). EnergieFlex bracht onterecht afsluitkosten in rekening bij enkele honderden klanten.

Het ging om klanten die hun prepaid-energiecontract voor onbepaalde tijd opzegden. Het is verboden om bij het opzeggen van deze contracten afsluitkosten te rekenen, meldt de ACM.

“Dit zorgde voor kosten voor klanten die van energieleverancier wilden wisselen. Ook schaadt dit het vertrouwen in de energiemarkt”, aldus de ACM.

 

Verder maakte EnergieFlex het moeilijker over te stappen door er onvoldoende voor te zorgen dat op de einddatum voldoende gegevens van de energiecontracten beschikbaar waren. De andere energieleveranciers hadden hierdoor geen zicht op wanneer een contract afliep.

Lagere boete

Klanten werden hierdoor mogelijk te vroeg overgezet naar de nieuwe leverancier waardoor ze een opzegvergoeding moesten betalen.

De boete werd met 10 procent verlaagd omdat de bestuurders de overtreding hebben erkend en de boetes hebben geaccepteerd. Flexenergie BV zelf kreeg een boete van maar 500 euro omdat de BV failliet is.

EnergieFlex ging vorig jaar failliet. Het personeel en het klantenbestand gingen over naar Innova Energie. EnergieFlex specialiseerde zich in een prepaid-leveringsovereenkomst waarbij klanten voor een bepaald bedrag aan tegoed kochten. Wanneer dit tegoed op was, kreeg de klant een e-mail of sms van EnergieFlex.

error: