BP ziet winst verviervoudigen en verhoogt dividend

Het Britse olie- en gasconcern BP heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal verviervoudigd en verhoogt voor het eerst in bijna vier jaar het dividend. 

 

Er werd met name geprofiteerd van de gestegen olieprijzen en een hogere productie. Topman Bob Dudley sprak van een sterk kwartaal voor BP.

BP ziet winst verviervoudigen en verhoogt dividend
BP ziet winst verviervoudigen en verhoogt dividend

De onderliggende winst steeg naar 2,8 miljard dollar, van 684 miljoen dollar een jaar eerder. De productie van olie en gas kwam uit op het equivalent van 3,6 miljoen vaten per dag, geholpen door het opstarten van nieuwe projecten in Azerbeidzjan, Rusland en Egypte.

Het dividend gaat met 2,5 procent omhoog tot 10,25 cent per aandeel, de eerste verhoging van de winstuitkering sinds het derde kwartaal van 2014.

BHP Billiton

Vorige week werd nog bekend dat BP het merendeel van de Amerikaanse schaliegasactiviteiten van mijnbouwer BHP Billiton overneemt. Daar legt het Britse bedrijf 10,5 miljard dollar voor neer.

BHP

(oude naam:BHP Billiton) is het mijnbouwbedrijf dat in 2001 ontstond door de fusie van het Australische Broken Hill Proprietary en het Britse Billiton. Daarbij werd het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld gevormd. Ondanks de fusie behielden beide onderdelen elk apart hun aandelenstructuur. BHP telt wereldwijd bijna 30.000 medewerkers. In 2017 stond BHP op de 269e plaats van de grootste bedrijven ter wereld gemeten naar omzet volgens de Fortune Global 500-lijst.

Activiteiten

BHP is een van de grote mijnbouwbedrijven wereldwijd. De belangrijkste producten zijn ijzererts, steenkool voor de staalindustrie en voor energie opwekking, koper, aardolie en aardgas en potash. In het gebroken boekjaar 2016/17, het boekjaar van BHP loopt van 1 juli tot en met 30 juni, produceerde het bedrijf zo’n 230 miljoen ton ijzererts, 70 miljoen ton steenkool en 230 miljoen vaten olie en gas. Voor mei 2015 had het nog andere mineralen in portefeuille, maar deze zijn ondergebracht in South32 en vervolgens afgestoten.

De producten worden wereldwijd verkocht. Grote verkoopkantoren van BHP zijn gevestigd in Singapore en Houston in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Melbourne.

Het bedrijf heeft twee moedermaatschappijen, BHP Billiton Limited en BHP Billiton Plc, die allebei een eigen beursnotering hebben. Op 24 augustus 2017 had BHP Billiton Limited een beurswaarde van AU$ 85,4 miljard (ca. US$ 67,5 miljard) en BHP Billiton Plc van £ 29,9 miljard (ca. US$ 38,3 miljard).

 

error: