Brussel gebiedt Luxemburg 120 miljoen terug te vorderen.

 

Het Franse energiebedrijf Engie moet alsnog 120 miljoen euro aan belastingen betalen aan Luxemburg. De Europese Commissie bepaalt dat het land Engie zo’n tien jaar lang “illegale belastingvoordelen” gaf.

Brussel gebiedt Luxemburg de 120 miljoen terug te vorderen.
Foto: ANP

Volgens de Europese Commissie bevoordeelde de Luxemburgse fiscus twee dochtermaatschappijen van Engie. De belastingdruk op die maatschappijen werden kunstmatig laag gehouden met speciale regels.

“Met als resultaat dat Engie effectief 0,3 procent vennootschapsbelasting betaalde voor ongeveer een decennium”, zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging). “Dat is illegaal volgens de EU-regels want zo kreeg Engie een overdreven belastingvoordeel ten opzichte van andere bedrijven. Luxemburg moet het geld terughalen.”

In Nederland is Engie bekend als energieleverancier van gas en groene stroom. Brussel begon in 2016 een groot onderzoek in naar de belastingafspraken. Eerder al werd het land opgedragen 250 miljoen euro bij webwinkelreus Amazon en 30 miljoen bij Fiat terug te vorderen.

Engie S.A., voorheen GDF SUEZ S.A., is een Frans multinationaal energiebedrijf dat opereert in de productie, onderhoud en distributie van elektriciteit, aardgas en duurzame energie. Het is het grootste nutsbedrijf ter wereld na overname van het Britse International Power. Initieel is de firma ontstaan door de fusie van Gaz de France en SUEZ op 22 juli 2008. Het hoofdkantoor van Engie is gevestigd in het Parijse 8e arrondissement.

error: