China verklaart de oorlog aan plastic

Geen tasjes meer in grote steden.

PEKING – China, wereldwijd de grootste producent van plastic maar tot dusver slecht in het recyclen ervan, heeft plastic de oorlog verklaard. De overheidscommissie voor ontwikkeling en hervorming (NDRC) presenteerde zondag een „ambitieus stappenplan” dat de gigantische afvalberg van kunststof binnen vijf jaar drastisch moet verminderen.

China verklaart de oorlog aan plastic
Deze man geeft het goede voorbeeld en zamelt plastic flessen in in Haikou.Ⓒ REUTERS

Onder meer het gebruik van plastic zakjes door supermarkten en andere winkels in de metropolen wordt dit jaar al verboden. Ook het plastic rietje zal snel verleden tijd zijn.

In 2022 worden de maatregelen ook van kracht in de kleinere steden. Pakketdiensten in Peking, Shanghai en de economische snelgroeiende provincies mogen eind dat jaar nog slechts kartonnen dozen gebruiken.

Plastic lepel is verleden tijd

Behalve verpakkingsmateriaal en folie worden ook plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik in de ban gedaan. Zo mogen hotels voor hun gasten niet langer tandenborstels en kammetjes klaarleggen, eetgelegenheden moeten afzien van wegwerpbestek en plastic bordjes. Fabrikanten is opgedragen duurzame alternatieven te maken van afbreekbare materialen. In 2025 moet het project zijn afgerond en de milieuvervuiling door plastic tot een minimum zijn beperkt.

Per jaar belandt 306.000 kilo microplastics via China in de zee, berekenden Chinese onderzoekers. Het land wordt gezien als ’grootaandeelhouder’ van de plastic soep.

error: