Daling olieprijs zet toon op energiemarkt.

De handelsoorlog tussen de V.S. en China blijft van invloed op de olieprijs.

De handelsoorlog tussen de V.S. en China blijft van invloed op de olieprijs.

De voortdurende handelsoorlog tussen de V.S. en China blijft de gemoederen bezig houden. Dit leidt tot zorgen over de vraag naar olie, die door de negatieve economische impact wordt geremd. De olieprijs daalde afgelopen vrijdag met ruim 3,5%. Deze daling zette op maandag door met een afname van nog eens 2,5%.

De termijnprijzen voor elektriciteit en gas worden sterk beïnvloed door de dalende olieprijs. Door het overschot aan grondstoffen dalen deze termijnprijzen al geruime tijd licht, maar met de daling van de olieprijs doken ze eind vorige week en begin deze week sterk omlaag.

Afgelopen zondag waren op de spotmarkt voor elektriciteit, voor het eerst sinds 1 januari 2012, negatieve prijzen te zien. Het is de tweede keer ooit dat dit voorkomt. Er was zondag veel zon en wind, terwijl de vraag naar elektriciteit laag was. Tussen 15.00 en 17.00 kwamen de prijzen onder 0. De gecombineerde opwek door zon en wind op dat moment lag tussen de 5,3 en 5,7 GW volgens de cijfers van www.energieopwek.nl. 

De gasprijzen op de spotmarkt zijn rond het laagste punt sinds 2010. Dit door de aanhoudende ruime beschikbaarheid en de lage vraag vanwege de gunstige weersomstandigheden.

error: