Diplomatieke rel Midden-Oosten zorgt voor plotse stijging gasprijs

prijsontwikkeling energie tarieven week 24

Prijsontwikkeling week 24.

De prijsontwikkeling van de energie tarieven.

Diplomatieke rel Midden-Oosten zorgt voor plotse stijging gasprijs.

Prijsontwikkeling week 24: Afgelopen week beleefden de termijnprijzen voor gas een korte opleving door een diplomatieke rel tussen Qatar en enkele Arabische buurlanden. Door deze rel keerden twee vrachtschepen met LNG-lading, die onderweg naar Europa waren, om. Omdat Qatar ’s werelds grootste LNG-exporteur is, had dit tijdelijk flinke impact op de gasprijs. Na een korte vrees voor verdere escalatie, keerde de rust weer terug. Sindsdien zijn de gasprijzen gedaald.

Diplomatieke rel Midden-Oosten zorgt voor plotse stijging gasprijs
Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Beeld © AFP

Ook de termijnprijzen voor elektriciteit daalden deze week. Dit komt door de stabilisatie van de kolenprijs. Hierdoor lijkt de stijgende trend van de afgelopen weken voorlopig voorbij. 

De komende week wordt veel opwek van duurzame elektriciteit, uit met name Duitsland, verwacht. Door het grote aanbod aan elektriciteit worden op de dagmarkt tijdens de piekuren relatief lage elektriciteitsprijzen verwacht. De dagprijzen voor gas zijn stabiel, rond de 15 €ct/m³.

Door de verwachte warmte en droogte deze zomer kunnen de energieprijzen stijgen.

In deze korte video (Nuon MarktAnalyse juni 2017) praat Energiemarktanalist Tobias Frankema van Nuon u in twee minuten bij over de laatste ontwikkelingen van afgelopen maand en blikt hij vooruit op de aankomende maand.

12 juni t/m 18 Juni 2017: Week 24

error: