'Doe je updates', overheid lanceert campagne.

‘Doe je updates’, 18 procent Nederlanders heeft slimme verlichting. 8 op de 10 Nederlanders die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, liet de studie uitvoeren door marktonderzoeksbureau PanelWizard. Het onderzoek wordt onder meer gebruikt voor de promotiecampagne ‘Doe je updates’.

Hobbyhacker Hans uit onderstaande video is onderdeel van de promotiecampagne van de Rijksoverheid.

'Doe je updates', overheid lanceert campagne

86 procent

Voor het onderzoek werden Nederlanders van 16 tot en met 65 jaar ondervraagd die 1 of meerdere slimme apparaten bezitten. Daarbij waren er 1.002 respondenten. Wanneer een lijst met veelvoorkomende slimme apparaten wordt getoond, zegt 86 procent van de Nederlanders één of meer slimme
apparaten in huis te hebben. De meest populaire slimme apparaten zijn de smart televisie (54 procent). En een printer verbonden met wifi (47 procent).

18 procent van de Nederlanders meldt over slimme verlichting of lampen te beschikken. Mannen geven daarbij vaker dan vrouwen aan slimme verlichting te hebben. Te weten 22 om 14 procent. Jongeren beschikken weer vaker over slimme verlichting dan ouderen. Te weten 22 om 16 procent.

Criminelen

Uit het onderzoekt blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders updates uitzet of vergeet uit te voeren. ‘Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen,’ aldus Keijzer. ‘Daarom voert het ministerie de campagne “Doe je updates”.’

De campagne roept op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft tips. Tegelijkertijd werkt de staatssecretaris aan een wetsvoorstel om updates te verplichten. 1 op de 6 Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken. Zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant zijn. ‘Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,’ bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. ‘Met een scan van je ID-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.’

De rijksoverheid consulteert op dit moment over een wetsvoorstel. In navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten. Zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges.  

error: