Duurzaam met energie in de horeca.

Gasten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid, de overheid verstrekt subsidies om duurzame maatregelen aantrekkelijker te maken en onlangs kondigde het kabinet aan dat de gaskraan in Groningen dichtgaat in 2030. De behoefte om te verduurzamen was nog nooit zo groot.

Door slimme maatregelen te treffen, verbeter je jouw imago, voldoe je aan wet- en regelgeving. Trek je meer gasten, zorg je voor een duurzamere toekomst én bespaar je op de energiekosten. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen was tot voor kort iets voor grote bedrijven en multinationals. Maar tegenwoordig moeten ook ondernemers die meer dan 50.000 kWh en 25.000 m3 gas verbruiken verplicht energiebesparende maatregelen nemen. Met een grotere horecazaak zit je daar al snel op. Ook als je nog niet verplicht bent om te verduurzamen, is het moment daar om erover na te denken. Of om gewoon te beginnen, want met een paar eenvoudige maatregelen is al veel winst te behalen voor minder energie in de horeca.

Duurzaam met energie in de horeca: van ledlampen tot windenergie

Kies voor groene energie

Vuur onder de pannen, hitte in de oven, sfeerverlichting boven de tafel: geen restaurant kan zonder energie. Steeds meer bedrijven kiezen voor groene energie: een simpele en doeltreffende stap om duurzamer te ondernemen en de CO2-uitstoot te verlagen. De energie van Nuon Groen uit Nederland wordt volledig opgewekt in Nederland en komt uit de duurzame bronnen water, zon en wind.

Dat betekent dat deze energie CO2-neutraal is en bijdraagt aan de luchtkwaliteit en het milieu in Nederland. Nuon geeft een certificaat, stickers en digitaal logo uit als bewijs dat je duurzame elektriciteit afneemt, zodat je dit ook kunt communiceren richting je gasten.

Een andere optie -mits je in het bezit bent van een eigen dak- voor duurzame energie is zelf opwekken met behulp van zonnepanelen. Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen: de zon schijnt veel en het is niet te warm. De overheid maakt het met de Energie-investeringsaftrek (EIA) fiscaal aantrekkelijk om als bedrijf te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie, zoals zonnepanelen. EIA levert je gemiddeld 13,5% voordeel op. Met zonnepanelen bespaar je niet alleen op de energiekosten, maar ook op de CO2-uitstoot. Een slimme oplossing voor zowel jouw bedrijf als het milieu. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Zorg voor inzicht in het verbruik

Als ondernemer houd je graag vinger aan de pols wat betreft de kosten en opbrengsten van alle producten die je inkoopt. Zo zou het ook moeten zijn met gas en stroom. Door inzicht te houden in je verbruik kun je op tijd het termijnbedrag aanpassen en kom je op de jaarafrekening niet voor verrassingen te staan.

Die jaarafrekening is allang niet meer het enige ‘check’-moment voor ondernemers. Nuon geeft ondernemers ieder kwartaal een seintje om ze te herinneren aan het controleren van het termijnbedrag. De slimme thermostaat is ook in de horeca niet meer weg te denken. Deze vernuftige apparaten bieden vooral gemak. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van de alertheid van je medewerkers. Omdat je heel gemakkelijk een vast patroon kunt instellen of doordat de thermostaat zichzelf aanpast aan het ritme van het bedrijf.

De voordelen van zo’n slimme thermostaat zijn groot. Gemakkelijk te bedienen via touchscreen, maar ook vanaf een andere locatie via mobiel of tablet. Het geeft duidelijk inzicht in het stroom- en gasverbruik (met slimme meter) en bespaarmogelijkheden. Is geschikt voor vloerverwarming, schakelt automatisch uit als er niemand aanwezig is en de meeste thermostaten zijn zelflerend op basis van instellingen en gedrag.

Ga voor zuinige verlichting

Wanneer je als ondernemer inzicht hebt in je gas- en stroomverbruik kun je gaan besparen, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting. De meest energiezuinige lamp die er is, is de ledlamp. Vergeleken met halogeen- en gloeilampen besparen ledlampen tachtig tot negentig procent energie. Ten opzichte van spaarlampen is dat vijftig procent. De terugverdientijd van een ledlamp is bovendien kort: meestal minder dan een jaar. Daarbij komen nog een aantal voordelen: ledlampen geven direct op vol vermogen licht, worden niet warm, zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, zijn schokbestendig en eventueel zelfs op afstand bedienbaar.

zuinige verlichting

Naast het installeren van ledlampen zijn er nog meer bespaaropties. Wanneer je een ronde door het bedrijf maakt, zie je die mogelijkheden al snel. Lampen in het toilet hoeven bijvoorbeeld niet constant aan te zijn, deze kunnen heel goed worden aangesloten op een bewegingssensor. Daarnaast zijn er plekken in het bedrijf waar lampen niet op de volle sterkte hoeven te branden. Bijvoorbeeld in de buurt van een raam. Buitenverlichting staat vaak de hele dag én nacht aan, ook dat is nergens voor nodig. Door hier een schakelaar of sensor op te zetten, kun je een mooie besparing realiseren.

Investeer in zuinige apparatuur

Besparen op energie in de horeca en het maken van een duurzame keuze is erg gemakkelijk bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. De nieuwste generatie elektrische apparaten is steeds zuiniger en dankzij de verplichte energielabels is dit heel inzichtelijk. Op dit moment gaan de energielabels van A tot en met G. In 2019 komen hier labels bij, zoals A++. Door hierop te letten, is het mogelijk te besparen op de energiekosten. Een oude koelkast met energielabel G vervangen door een apparaat met energielabel B levert (gemiddeld genomen) al een besparing op van 80 procent.

Investeren in energiebesparende apparatuur wordt ook nog eens gestimuleerd door de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) middels de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Deze regeling maakt het mogelijk om flink te besparen op de investeringskosten. Bij aanschaf van energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen kan in 2018 maar liefst 54,5 procent van de investering worden afgetrokken van de fiscale winst.

Bespaar met duurzamer beleid

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot betere financiële prestaties, is uit onderzoek gebleken. Sommige maatregelen zorgen direct voor lagere kosten, zoals energiebesparende maatregelen. Andere maatregelen (zoals vermindering van de CO2 uitstoot) dragen indirect hun steentje bij door bijvoorbeeld een groeiend klantenbestand. Veel (potentiële) medewerkers en gasten voelen zich aangetrokken tot bedrijven die verantwoord ondernemen. De duurzame maatregelen zorgen voor meer betrokkenheid en motivatie. Medewerkers blijven daardoor graag bij jou werken en gasten komen met plezier terug.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon.

error: