Eneco, concern is enkele miljarden waard

De aandeelhouders van energieleverancier Eneco hebben de verkoop van het concern gestart. Via een gecontroleerde veiling gaan de aandeelhouders het concern privatiseren. Er komt definitief geen beursgang van de onderneming.

Eneco komt definitief in private handen, concern is enkele miljarden waard

De centrale ondernemingsraad (cor) heeft een positief advies afgegeven, meldt Eneco dinsdag. 

3 Miljard euro

Een woordvoerder kan geen details over de mogelijke verkoopprijs geven. In het verleden werd de waarde van het concern op zo’n 3 miljard euro geschat.

Aandeelhouders

In totaal zijn 53 gemeenten aandeelhouder van Eneco. Rotterdam is de grootste, gevolgd door Den Haag en Dordrecht met belangen van respectievelijk 16,55 procent en 9 procent.

“De afgelopen maanden hebben we als bestuur met de aandeelhouders, de rvc (raad van commissarissen, red.) en de centrale ondernemingsraad constructief samengewerkt en een goede basis voor de toekomst gelegd”, stelt topman Ruud Sondag.

Eneco is nu nog in handen van 53 gemeenten. Rotterdam (31,69%) en Den Haag (16,55%) zijn de grootste aandeelhouders. Het plan om Eneco te privatiseren bestaat al langer, maar er kwam onenigheid over tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. Afgelopen zomer greep de rechter in en stelde een nieuwe president-commissaris aan.

Gecontroleerde veiling

Eneco zal worden verkocht via een zogeheten gecontroleerde veiling. Daarbij kunnen geïnteresseerde partijen in opeenvolgende rondes bieden op het bedrijf. Op die manier hopen de aandeelhouders een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen voor Eneco. De verkopende gemeenten kunnen ook eisen stellen aan de koper wat betreft duurzaamheid en werkgelegenheid.” De aandeelhoudende gemeenten zijn blij dat alle betrokken partijen er nu echt klaar voor zijn om Eneco te verkopen en dat er overeenstemming bestaat over de manier waarop”, zegt de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser, voorzitter van de aandeelhouderscommissie.

Waarde

De waarde van Eneco wordt geschat op 2,5 à 3 miljard euro, dus de verkoop kan gemeente Rotterdam (met 31,69 procent van de aandelen) bijna een miljard euro opleveren.De twee andere grote energiebedrijven in Nederland, Nuon en Essent, werden al jaren geleden verkocht. In 2009 kwam Nuon in handen van het Zweedse Vattenfall. Dat leverde gemeenten en provincies toen 10 miljard euro op. Essent werd ook in 2009 verkocht, aan het Duitse RWE. Die verkoop leverde gemeenten en provincies 8,3 miljard euro op.

error: