Eneco overgenomen door Mitsubishi.

Energieconcern Eneco wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door een Japans consortium onder leiding van Mitsubishi. Dit concern krijgt 80 procent van de aandelen. De rest gaat naar het Japanse energiebedrijf Chubu, bevestigt Eneco maandag.

Eneco overgenomen door Mitsubishi.

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een prijs van ruim 3 miljard euro voor Eneco.

De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Ook moet onder anderen de minister van Economische Zaken nog akkoord gaan.

“Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco, onder wie de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid”, aldus Eneco.

Eneco blijft als zelfstandig onderdeel werken. Het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven intact, aldus het bedrijf in een persbericht. De centrale ondernemingsraad zou positief over de nieuwe aandeelhouders zijn.

In eerste instantie zou een samenwerking van Shell en pensioenfonds PGGM de voornaamste kandidaat zijn geweest om Eneco over te nemen.

Platform om verder te groeien in Europa

“Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben wij aandeelhouders gevonden die 100 procent achter de strategie van Eneco staan”, zegt Eneco-topman Ruud Sondag. “Onze jarenlange partner Mitsubishi Corporation wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf.”

Volgens Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi, sluit Eneco goed aan bij de huidige energieactiviteiten van Mitsubishi en biedt het Nederlandse bedrijf een platform om verder te groeien in de Europese markt. Mitsubishi zegt in Europa koploper te willen zijn in de energietransitie.

Grote spelers in ontwikkeling hernieuwbare energie

Zowel Mitsubishi als Eneco zijn al grote spelers in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie. Zo werken ze al langer samen bij een Nederlands windpark op zee. Met de overname door Mitsubishi komt een deel van de offshore windactiviteiten van het Japanse concern bij Eneco terecht.

Eneco krijgt ook een lening van 1 miljard euro van Mitsubishi die het bedrijf “naar eigen discretie” kan gebruiken om investeringen te financieren. Eneco zegt ook te verwachten dat de huidige kredietwaardigheid zal profiteren van de financiële slagkracht van de nieuwe aandeelhouders.

error: