E.ON koopt Essent-moeder Innogy van RWE.

De Duitse energie-aanbieder E.ON neemt Essent-moeder Innogy over van branchegenoot RWE. Daar hebben de bedrijven een principeakkoord over bereikt.

Energie-aanbieder E.ON koopt Essent-moeder Innogy van RWE.

Dat maken de partijen zondag bekend. Naast de 76,8 procent van Innogy die RWE in handen heeft, doet E.ON ook een bod op de resterende aandelen.

In een ingewikkelde deal ruilen E.ON en RWE verder aandelen en bezittingen uit. Zo krijgt E.ON uiteindelijk de consumenten- en netwerktak van Innogy in handen en 1,5 miljard euro van RWE.

RWE houdt de hernieuwbare energie-tak van Innogy en krijgt ook de E.ON-divisie die zich daarmee bezighoudt. Verder krijgt RWE een belang van net geen 17 procent in E.ON, het minderheidsbelang dat E.ON had in twee kerncentrales, de gasopslagtak van Innogy en Innogy’s belang in een Oostenrijkse energie-aanbieder.

Netwerk

Uiteindelijk wordt E.ON zo een bedrijf dat zich richt op energienetwerken en het leveren van energie aan consumenten. RWE richt zich op de opwekking van energie.

Innogy was juist ontstaan toen RWE zijn activiteiten op het gebied van schone energie, netwerken en zijn consumententak afsplitste. De traditionele energiecentrales bleven in RWE achter. E.ON maakte een vergelijkbare ontwikkeling door en splitste zijn kolen- en gascentrales af naar het bedrijf Uniper.

Als de beide bedrijven akkoord zijn, kan het principe-akkoord worden omgezet in een definitieve deal. Daarna moeten toezichthouders nog instemmen met de plannen.

Miljardentransactie tussen Duitse energiereuzen RWE en Eon

In een ingrijpende miljardentransactie hebben de twee grootste Duitse energiebedrijven een nieuwe toekomst voor zichzelf uitgestippeld. RWE gaat zich als marktleider volledig toeleggen op het opwekken van conventionele én groene energie. Concurrent Eon wil zich volledig richten op de distributienetwerken en diensten aan consumenten.

Om dit mogelijk te maken wordt de beursgenoteerde RWE-dochter Innogy gekocht door Eon en vervolgens tussen de twee opgesplitst. De Duitse energiereuzen bevestigden zondag een principeakkoord over de miljardendeal, nadat de ingrijpende plannen waren uitgelekt. De verwachting is dat de Duitsers deze week overeenstemming bereiken.

Zondag vergaderden de commissarissen van de bedrijven over de plannen die in het diepste geheim zijn gesmeed. De bedrijven spreken van een ‘een brede uitwisseling van bedrijfsactiviteiten en aandelenbelangen’.

Hoewel de voorgenomen transactie een compleet Duits karakter heeft — er zijn geen buitenlandse ondernemingen of private-equitypartijen bij betrokken — zullen de overname en reorganisatie niet zonder slag of stoot plaatsvinden. Bij RWE hebben lokale overheden, invloedrijke aandeelhouders, hun twijfels geuit over de verkoop van dochteronderneming Innogy. Mededingingsautoriteiten zullen de plannen ook nog moeten beoordelen.

Uitwisseling van activiteiten

Eon verwerft door de transactie het lucratieve distributienetwerk van Innogy. De activiteiten van Innogy én Eon op het terrein van de opwekking van hernieuwbare energie komen door de transactie terecht bij RWE, tevens het moederbedrijf van het Nederlandse Essent.

RWE splitste zich twee jaar geleden nog in een ‘grijs’ en een ‘groen’ bedrijf. Het duurzame energiebedrijf Innogy kreeg een beursnotering, maar zal door de huidige transactie weer van de beurs verdwijnen.

Belang

Als die transactie doorgaat wordt RWE met 16,7% de belangrijkste aandeelhouder van zijn voormalige aartsrivaal Eon.

In een complexe deal wil Eon het overgebleven belang van 76,8% van RWE in Innogy overnemen. RWE krijgt €1,5 mrd in contanten maar wordt vooral betaald aandelen Eon. Als die transactie doorgaat wordt RWE met 16,7% de belangrijkste aandeelhouder van zijn voormalige aartsrivaal

Eon doet een bod op de resterende aandelen die op de beurs worden verhandeld. Dat bod waardeert Innogy op ruim €20 mrd. Eon draagt niet alleen de productie van groene energie over aan RWE. Als onderdeel van de overeenkomst gaan de gasopslagactiviteiten van Innogy naar RWE, net als het aandeel in het Oostenrijkse nutsbedrijf Kelag.

Energiewende

Door de zogenoemde Energiewende staat de Duitse energiesector de laatste jaren bol van de overnames, afsplitsingen en miljardenafschrijvingen. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, ingezet onder bondskanselier Angela Merkel, verloopt moeizaam.

Het kostte de Duitse overheid al vele miljarden euro’s aan subsidies, en ook Duitse consumenten betalen een hoge prijs door hun relatief hoge energierekening. De Energiewende dwingt traditionele energiebedrijven doorlopend tot ingrijpende transformaties, en heeft nu ook Eon en RWE doen besluiten hun bedrijven te reorganiseren.

Energie-aanbieder E.ON

De Energiewende dwingt traditionele energiebedrijven doorlopend tot ingrijpende transformaties.

Voor EON is het ook de tweede grote strategiewijziging in een paar jaar tijd. Het stootte de activiteiten op het terrein van fossiele brandstoffen eerder grotendeels af en investeerde zwaar in de opwekking van hernieuwbare energie. Het verkocht een minderheidsbelang in de afgesplitste, vervuilende tak Uniper vorige maand aan het Finse Fortum.

RWE was al de grootste energieproducent van Duitsland uit kolencentrales en kerncentrales. Nu wordt het ook de grootste aanbieder van hernieuwbare energie. Het bedrijf wil vasthouden aan kolen- en gascentrales, naast wind- en zonne-energie. Als de deal doorgaat krijgt RWE de belangen van Eon in twee kerncentrales.

Innogy

Met de beoogde opdeling van Innogy breken voor dat bedrijf mogelijk rustiger tijden aan. Vorig jaar werd de Nederlandse topman Peter Terium ontslagen, na een omzet- en winstwaarschuwing en een koersdaling. Tien dagen geleden is de financiële topman van Innogy slachtoffer geworden van een mysterieuze zuuraanval. De politie onderzoekt de zaak nog.

error: