Energiemarkt staat onder sterke invloed van de Geopolitiek.

De termijnprijzen op de energiemarkt stegen afgelopen week als gevolg van de Geopolitiek. De mogelijk naderende wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de VS en China. Maar ook positieve geluiden over de Brexit-onderhandelingen hadden een opdrijvend effect.

Energiemarkt staat onder sterke invloed van de Geopolitiek.

Afgelopen week stegen de termijnprijzen voor gas- en elektriciteit onder invloed van de Geopolitiek. Met name op vrijdag liepen de prijzen sterk op. Dit was het gevolg van berichtgeving over een naderende wapenstilstand in de handelsoorlog tussen China en de VS. Daarnaast speelden positieve geluiden over de Brexit-onderhandelingen een rol.

De mogelijke toenadering tussen China en de VS neemt een deel van de zorgen over de globale economie weg. Hierdoor stegen de olieprijzen op vrijdag. Daarbij verkleint een Brexit akkoord het risico dat een grote hoeveelheid Britse emissierechten de Europese markt zal betreden, een waarschijnlijk scenario bij een no-deal Brexit, met stijgende CO2 prijzen tot gevolg.

Na het weekend uitte China reserveringen over de eventuele wapenstilstand en benadrukte dat er nog veel nodig was om hier te komen. Ook werd het positieve sentiment rondom de Brexit gesust. Brussel heeft tijd nodig om de nieuwe afspraken te formaliseren en een uitstel van de Brexit is hierbij nodig. Dit terwijl Boris Johnson stellig aangaf dat de Britten op 31 oktober de EU zullen verlaten. Als gevolg hiervan daalden zowel de olie- als CO2-prijzen weer.

Op de spotmarkt blijven de gasprijzen aan de lage kant: rond de 9 €/MWh. De vraag door gascentrales is laag vanwege de hoge opwek uit wind. Daarnaast zijn ook de temperaturen relatief hoog voor de tijd van het jaar. De elektriciteitsprijzen blijven vooralsnog rond hetzelfde prijsniveau als voorgaande maanden.

error: