Waarom is de energierekening duurder dan drie jaar geleden?

Het is je vast ook opgevallen? De energierekening is een stuk hoger geworden. De energietarieven zijn tegenwoordig veel duurder dan bijvoorbeeld drie jaar terug.
Ik ga je uitleggen over de gestegen kosten voor zakelijk gas en stroom. En wat je het beste kunt doen als je met een nieuw energiecontract duurder uit bent dan eerst.
 
In 2016 stonden de prijzen op de energiemarkt laag. Wie toen een zakelijk energiecontract afsloot en vandaag de dag een nieuw contract moet aanvragen, slaat waarschijnlijk stijl achterover. Is energie werkelijk zo duur geworden? Gaat mijn energierekening echt zoveel hoger worden?
 
De energietarieven zijn inderdaad gestegen en dat gaat dus een hogere energierekening worden. Kijk maar naar de grafieken hieronder waarin je de ontwikkeling ziet van de energieprijzen in de afgelopen jaren.

Aardgas en elektriciteit, gemiddelde prijzen van eindverbruikers

Tabel; Aardgas en elektriciteit, gemiddelde prijzen van eindverbruikers.

Energiemarkt 2016

Voor degenen die in 2016 een zakelijk energiecontract nodig hadden was het een goed jaar. De energiemarkt kende in 2016 een ‘dip’ wat inhoudt dat de energietarieven laag stonden. Na 2016 zie je de energieprijs omhoog kruipen. Weliswaar met hier en daar een korte dip, maar in het geheel is er sprake van een stijgende trend. Die is eind 2018 op zijn hoogtepunt. Dit jaar, in 2019, daalden de prijzen weer enigszins, maar ten opzichte van 2016 en 2017 blijft het een duurder jaar. 

Waardoor is de energierekening gestegen?

 Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor de gestegen energietarieven. Verschillende factoren spelen een rol, zoals:
* De kosten voor de CO2-emissierechten. Dit zijn de kosten die energieproducenten maken voor hun CO2-uitstoot. Deze berekenen zij door aan de energieverbruiker.
* Wereldwijde ontwikkelingen zoals de economische groei in China.
* Olieprijs.
* Het weer: hoe kouder, hoe meer vraag naar stroom en gas en hoe hoger de prijs.
* Al het gedoe met Brexit, wat een effect o.a. heeft op de CO2-emissierechten en dollarprijs.

Je betaalt ook meer aan overheidsheffingen

Niet alleen de leveringskosten die energieleveranciers bij je in rekening brengen, zijn gestegen. Ook aan overheidsheffingen betaal je tegenwoordig veel meer. Ieder jaar stelt de overheid namelijk de tarieven voor de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie vast. Om de transitie naar duurzame energie te bekostigen zijn deze heffingen gestegen. En met name op gas om huishoudens en bedrijven te stimuleren volledig over te gaan op stroom. Ook de overheidsheffingen voor 2020 zijn weer bekend gemaakt op Prinsjesdag.   

Wat je het beste kunt doen als je energiecontract afloopt

Stel, je hebt in 2016 op het dieptepunt van de markt toen de prijzen laag stonden (of het hoogtepunt, net hoe je het bekijkt) een energiecontract voor drie jaar aangevraagd. Drie jaar later heb je een nieuw contract nodig, dus maak je een online vergelijking. Het blijkt dat je met een nieuw contract straks veel meer betaalt voor je zakelijk gas en stroom. Kun je in dit geval beter niets doen?

Niets doen door geen nieuw energiecontract aan te vragen op het moment dat je huidige contract afloopt, is de duurste beslissing. Je gaat namelijk de hoofdprijs betalen: variabele energietarieven. Want zodra je energiecontract met vaste tarieven afloopt, ga je over op een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Dat is kassa voor de energieleverancier!

De eerste stap is daarom accepteren dat je met een nieuw energiecontract meer gaat betalen voor je zakelijk gas en stroom. Het bewijs (de tabel) liegt namelijk niet: de energieprijzen zijn gestegen. En je hebt hoe dan ook energie nodig.

En de tweede stap: kom in actie! Want ondanks de stijging van de energieprijzen kun je er voor zorgen dat je de scherpste leveringstarieven van dit moment afsluit.

Is niets doen ook een optie?

Niets doen is zeker een optie, maar ook dan betaal je meer. Veel meer. Want indien je zakelijk energiecontract met bepaalde looptijd eindigt, veranderen je vaststaande leveringstarieven automatisch in variabele tarieven. Dit zijn erg dure tarieven.

Hoe kun je het beste actie ondernemen? 

Onderneem actie door gebruik te maken van een platform waar de scherpste energietarieven worden aangeboden. Dit is op een online vergelijker voor zakelijke energie. Via zo’n online vergelijker vind je ten eerste de scherpste tarieven, omdat alles online, dus efficiënt, verloopt. Dit scheelt de energieleverancier veel kosten waardoor ook jij geld uitspaart. Ten tweede vergelijkt zo’n online vergelijker tegelijkertijd tientallen scherpe aanbiedingen van energieleveranciers. Ook nog eens volledig toegespitst op jouw bedrijfssituatie. Zo weet je exact wat voor jouw onderneming de beste aanbieding is. 

 
error: