Energietarieven 2018

De tarieven voor gas wijzigen éénmaal per dag, die van stroom ieder uur, dus 24 keer per dag. Voor niet iedereen is deze markt daarom begrijpelijk en duidelijk. Dagelijks zetten we ons in om de markt inzichtelijk en transparant te maken. Met ons team houden we de markt in de gaten en kunnen we snel inspelen op veranderingen in de markt. Energietarieven 2018 zijn onderhevig aan tal van factoren die de prijzen beïnvloeden.

Regelmatig ontvangen wij vragen zoals: Wat gaan de energietarieven doen in 2018 | Wat zijn de energietarieven | Hoe lang energietarieven vastzetten | Wanneer nieuwe energietarieven | Wanneer wijzigen de energietarieven. Graag gaan wij hier op onze website dieper op in.

Energieprijzen schommelen voortdurend

Electraprijzen APX

De APX is de Spotmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere leverancier van elektriciteit koopt in op deze beurs. De prijzen worden gepresenteerd per dag en weergegeven met BASE, PEAK en OFF-PEAK uitgedrukt in Euro per MWh. In de grafiek APX prijzen zoals die bij ons gepresenteerd wordt, worden deze marktprijzen omgerekend naar piek en dal prijzen uitgedrukt in ct/kWh. Op basis van een gemiddelde APX-prijs per maand kan een afnemer ook een contract afsluiten met zijn energieleverancier, mits er sprake is van een groot volume en een afstanduitlezing. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag.

Overzicht van de electraprijzen op de APX markt van de laatste maand.

Energietarieven 2018 | Energie | Electraprijzen | EPEX Spot Power NL Day Ahead

Gasprijzen TTF

De ICE ENDEX TTF-termijnmarkt  is de beurs waar o.a. gas wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere gasleverancier koopt in op deze termijnbeurs. De prijzen worden gepresenteerd per periode (maand,kwartaal of jaar) en weergegeven met BASE uitgedrukt in Euro per MWh. In de grafiek ICE ENDEX TTF-gasprijzen zoals die bij ons gepresenteerd wordt, worden deze gasmarktprijzen omgerekend naar basislast uitgedrukt in ct/m3. Dit zijn de tarieven die een leverancier ook aanbiedt naar zijn afnemers. Er wordt echter wel rekening gehouden met het verbruiksprofiel. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag.

Overzicht van de gasprijzen op de TTF markt van de laatste 6 weken.

Energietarieven 2018 | Energie | Electraprijzen | EPEX Spot Power NL Day Ahead

Energietarieven 2018

Ontwikkelingen in de van week 15

t/m 21 Oktober

 

Olieprijs daalt verder door handelsconflict. 

Afgelopen week daalden de olie- en CO₂-prijzen.

De afgelopen week daalde de olieprijs verder, wat direct ook merkbaar was op de kolen- en gasmarkt. Dit kwam door berichtgeving van het IMF. Zij verwachten dat de groei van de wereldeconomie afremt door het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De termijnprijzen voor elektriciteit daalden hierdoor ook.

Brexit

Verder zagen we een daling in de CO2-prijs. Dit komt door de huidige Brexit-onderhandelingen. Door deze onderhandelingen neemt de angst toe dat het Verenigd Koninkrijk met een ‘no-deal’ Brexit uit de EU gaat stappen. Als dit gebeurt, stappen zij uit het ETS (Europees systeem voor CO2-uitstoot). Aangezien het Verenigd Koninkrijk relatief veel bedrijven heeft die veel CO2 uitstoten zal de vraag naar CO2-certificaten afnemen. Met als gevolg: een daling in de CO2-prijs.

Op de spotmarkt zien we dat het warme weer nog steeds een prijsdrukkend effect heeft op de gas- en elektriciteitsprijs. Daardoor kunnen de verschillende gasopslagen verder aangevuld worden.

Snel op zakelijke energiekosten besparen

Wist jij dat je kunt besparen op jouw energiefactuur, zelfs wanneer je jouw verbruik niet kunt verlagen? Enkele manieren om snel te besparen op jouw energiekosten zetten we hier op een rijtje:

Checken

Heb jij meerdere energie- aansluitingen in één pand? Laat ons checken of deze al zijn samengevoegd. Door het samenvoegen van meerdere aansluitingen kun je in aanmerking komen voor gunstigere tarieven voor energiebelasting. Je komt dan namelijk uit op een hoger totaalverbruik en daardoor een lagere belasting per kWh of m3aardgas.

Inzicht

Inzicht in het energieverbruik van jouw bedrijf vergroot je met een slimme meter. Die geeft jou een heldere kijk op jouw verbruik en je kunt gerichte investeringen doen om energie te verminderen.

Timing

De marktprijs van energie verandert elke dag. Gas iedere dag en stroom ieder uur. De marktprijs maakt zo’n 40% uit van de totale energiekosten op jouw factuur. Laat ons je informeren over de actuele scherpste tarieven.

Type

Wist je dat jij betaalt voor de zwaarte van jouw gasaansluiting? Stel, je hebt een  grootverbruik-aansluiting. Maar je hebt  dit grote vermogen eigenlijk niet nodig. Dan betaal je onnodig voor de extra capaciteit van jouw gasaansluiting. Laat daarom jouw type gasaansluiting door ons controleren en laat ons nagaan of een kleinere gasaansluiting ook voldoende voor je zou zijn.

Verwerken

Hoe handelt jouw bedrijf de administratie rondom jouw energiegebruik af? Wanneer je het verwerken van facturen, mutaties en jaarafrekeningen voor (meerdere) aansluitingen automatiseert, dit is bijvoorbeeld mogelijk met digitale facturatie, spaart dit loonuren en dus geld.

Ja, ik wil ook lagere energiekosten.

Dataveiligheid

Per 24 maart 2018 is er een nieuwe werkwijze. Het nieuwe actieplan dataveiligheid is vanaf dan in actie, dit in kader van wet bescherming persoonsgegevens, om uw gegevens nog beter te beschermen.

Energietarieven 2018

error: