Duitse regering maakt uitfasering kolencentrales bekend.

De Duitse regering heeft afgelopen donderdag bekend gemaakt hoe zij de kolencentrales gaan uitfaseren. Dit nieuws zorgde voor een stijging in CO2-prijzen. Toch begeven de termijnprijzen zich in een dalende trend.

Duitse regering maakt uitfasering kolencentrales bekend. | stijging in de CO2-prijzen

Afgelopen donderdag zagen we een stijging in de CO2-prijzen. De oorzaak hiervan is de bekendmaking van het uitfaseren van de Duitse kolencentrales. De eerste kolencentrale zal eind dit jaar sluiten. Met een stappenplan zal de laatste uiterlijk in 2038 sluiten. Duitsland gaat echter kijken of dit vervroegd kan. In 2026 en 2029 kijken ze of 2035 haalbaar zal zijn. Met het uitfaseren van de kolencentrales zullen ook de bijhorende CO2-rechten uit de markt worden gehaald. Dit zorgde voor de prijsstijging. Ondanks dit nieuws laten de elektriciteits- en gasprijzen op de termijnmarkt nog steeds een dalende trend zien. Hierbij weegt het aanhoudende warme weer met veel wind zwaarder mee.
Komende week zien we iets kouder weer. Dit verandert in de loop van volgende week, waarbij zowel de temperatuur als de wind zal toenemen. De spotprijzen kunnen hierdoor tijdelijk stijgen.

error: