Energieprijzen relatief stabiel na harde daling

De dalende termijnprijzen voor gas en elektriciteit lijken nu echt tot stilstand te zijn gekomen. Deze week schommelen de prijzen op de olie-, kolen-, en CO2-markt.

Afgelopen weken hadden we te maken met dalende gas- en elektriciteitsprijzen op de termijnmarkt. De gasprijs voor 1 jaar vooruit bereikte eerder zelfs bijna het diepterecord van 2016. De dalende trend lijkt na de correctie van vorige week even voorbij te zijn. Hoewel de termijnprijzen voor de komende maanden nog iets verder zijn gedaald, lijkt de rek eruit te zijn voor de komende jaren.

Energietarieven; week 07-2020 |Termijnmarkt stabiel na dalende prijzen | Energieprijzen termijnmarkt relatief stabiel na harde daling

De gasprijs voor 2021 naderde vorige week maandag met 13,72 €/MWh het dieptepunt sinds het voorjaar van 2016. Toen kwam de prijs voor 1 jaar vooruit op 13,06 €/MWh. Inmiddels ligt de prijs weer boven de 14 €/MWh en is de verwachting dat eventuele prijsdalingen nog op zich laten wachten.

Momenteel gaan de prijzen op en neer. Berichten over mogelijke nieuwe productiebeperkingen van de OPEC-landen laten een stijging zien in de olieprijzen. Zorgen over de impact van het corona-virus houden de prijzen juist wat onder druk. De prijzen op de kolen en CO2-markt schommelen binnen redelijk nauwe bandbreedtes ook. Hierbij is het niet duidelijk welke richting dit opgaat.

De spotprijzen zijn laag. De verwachting is dat dit zo blijft door de weersomstandigheden en het gasoverschot.

error: