Energietarieven week 8 - 2020.

Termijnprijzen stijgen flink door.

Energietarieven week 8 – 2020. Na een periode van dalende energieprijzen op de termijnmarkt, lopen de prijzen sinds vorige week flink op. Een afname in de zorgen omtrent het coronavirus zorgt voor stijgende olieprijzen, waardoor andere markten dit voorbeeld volgen.

Energietarieven week 08-2020. Energieprijzen lopen flink op.

Afgelopen week zijn de termijnprijzen voor elektriciteit en gas flink doorgestegen. De gasprijzen maakten hierbij de grootste stijging. Deze liepen voor 1 jaar vooruit zelfs met meer dan 10% op.

De olie-, kolen- en CO2-prijzen laten ook een stijgende trend zien. Deze harde stijging heeft meerdere oorzaken. Op de olie- en kolenmarkt worden de grootste zorgen rondom het coronavirus geleidelijk weggenomen en de OPEC komt begin maart bijeen om de productiebeperkingen te bespreken. Vorige week zijn de olieprijzen hierdoor met zo’n 8% gestegen ten opzichte van vorige week. De kolenprijzen volgen dit voorbeeld en de CO2-prijzen maakten een stijging van 23 naar 25 €/ton.

De verwachting is dat het coronavirus en de weersomstandigheden druk blijven uitoefenen op de termijnprijzen. Nu de markt weer iets meer in balans lijkt, kunnen deze factoren mogelijk weer de bovenhand krijgen.

Op de spotmarkt zien we dat de energieprijzen ook lichtelijk oplopen. Dit komt door ongepland onderhoud aan de gasinfrastructuur in Noorwegen en iets koeler weer in Duitsland.

error: