Energietarieven week 11 - 2020.

Historisch lage energieprijzen.

Energietarieven week 11 – 2020. Historisch lage energieprijzen mede door conflict OPEC en Rusland. De energieprijzen op de termijnmarkt zijn de afgelopen week en aan het begin van deze week verder gedaald. Maandag ging het ineens erg hard. Toen de olieprijzen volledig onderuit gingen. En daarmee ook de termijnprijzen voor elektriciteit en gas een verdere daling inzetten.

Energietarieven week 11 - 2020. Historisch lage energieprijzenDe enorme crash van de olieprijs is het gevolg van de effecten van het coronavirus. En het recente conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland over hoe daar op de oliemarkt op te reageren. Rusland wil de productie van olie ondanks de verminderde afname niet terugschroeven. Terwijl de OPEC-landen onder aanvoering van Saudi-Arabië dit wel willen. Saudi-Arabië zet Rusland nu onder druk door de productie juist verder op te schroeven.

Het gevolg hiervan is dat de olieprijs afgelopen maandag 30% lager openden. En de beurzen stonden zwaar in het rood terechtkwamen. In de loop van de maandag en ook op dinsdag liepen de olieprijzen weer iets op als een correctie op de harde daling.

Ook de termijnprijzen voor gas en elektriciteit klommen weer iets op. De spotprijzen blijven onverminderd laag. De gasprijzen zijn in de eerste 10 dagen van maart gemiddeld lager dan de prijzen in februari. De elektriciteitsprijzen zijn begin maart juist weer iets hoger dan in februari. Reden hiervoor is dat het in februari uitzonderlijk hard heeft gewaaid.

 

error: