Energietarieven; week 51-2019

Britse verkiezingen hebben weinig effect op termijnprijzen.

De verwachte uitslag van de Britse verkiezingen zorgt voor weinig veranderingen in de termijnprijzen. Een mogelijk akkoord tussen Rusland en Oekraïne brengt daar verandering in. Die geruchten zorgen ervoor dat de gasprijzen op de termijnmarkt flink zijn gedaald.

Energietarieven; week 51-2019

De verkiezingen in Groot Brittannië hebben niet veel effect gehad op de termijnprijzen voor gas en elektriciteit. De overwinning van de Conservatieven was namelijk zoals verwacht. Wat wél invloed had op de gasprijzen, was een mogelijk akkoord tussen Rusland en Oekraïne. De gasprijzen op de termijnmarkt daalden flink door dit gerucht. Dit betreft het transport van Russisch gas via Oekraïne. Op 1 januari loopt het huidige akkoord af waardoor er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.

Verder is er afgelopen vrijdag een ‘eerste fase’ handelsakkoord gesloten tussen China en de VS. In dit akkoord hebben de VS toegezegd de heffingen te halveren en geen nieuwe heffingen in te stellen. China belooft daarentegen o.a. meer landbouw producten en energie uit de VS te importeren. Beide landen gaan in de komende fases verder onderhandelen. Belangrijk punt blijft de status van China als ontwikkelingsland bij de Wereldbank en het IMF. Dit is een doorn in het oog van de VS. Het akkoord zorgde voor licht optimisme op de oliemarkt waardoor de olieprijzen licht stegen.

Op de spotmarkt zien we relatief lage gas- en elektriciteitsprijzen door het warme weer met wind. De verwachting is dat de prijzen de rest van de maand laag blijven met dit aanhoudende weer.

error: