Energyra.

De handtekeningen moeten nog worden gezet, maar voor het eerste jaar zijn de Zaanse zonnepanelen van Energyra al uitverkocht.

Volgend jaar wordt in Nederland begonnen met de grootschalige productie van zonnepanelen. De eerste exemplaren moeten eind maart van de band rollen in de fabriek van Energyra in Zaanstad.

De vernieuwende, milieuvriendelijke technologie met significant minder lood komt van Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten.

“We verkopen geen dromen, maar realiteit”, zegt Daniël Kuijk, die Energyra samen met oud-bankier Bert Schouws heeft opgericht. Ze mikken op een productie van circa 350.000 panelen per jaar. Omgerekend kunnen die stroom leveren voor omstreeks 30.000 huishoudens.

Voor het eerste jaar zijn de panelen al uitverkocht, melden de eigenaren. Ze gaan niet alleen naar energiecoöperaties en projecten in Nederland, de belangstelling komt uit heel Europa. “We zijn alleen nog maar een stapel papier, maar er zijn nu al veel mensen die de panelen uit onze handen trekken”, zegt Kuijk, die eigenaar is van een reclamebureau.

Ook de financiering komt deels uit andere Europese landen. “We hadden er graag een Oranjefeestje van gemaakt, maar zonder het buitenland kregen we de puzzle niet gelegd”, zegt Kuijk. Om te kunnen starten was er twintig miljoen nodig. Investeerders vonden het volgens compagnon Schouws ‘eng’ geld te steken in deze nieuwe onderneming in de wereld van de zonne-energie, die in Nederland vrijwel is weggeconcurreerd.

Maar vorige maand was het financiële plaatje rond en moeten nu slechts nog de handtekeningen worden gezet. De provincie Noord-Holland steekt drie miljoen euro in het bedrijf, uit een fonds waarin het geld op termijn weer terug moet vloeien. Ook komt er geld van onder andere de Rabobank.

Zaanse fabriek Energyra begint Nederlandse massaproductie van zonnepanelen
Zaanse fabriek Energyra begint Nederlandse massaproductie van zonnepanelen

Het unieke design van de zonnepanelen uit Zaanstad zorgt voor meer capaciteit, de achterwand is koeler en de panelen zijn lood- en fluorvrij. Om zover te komen moest het bedrijf wel weerstand overwinnen.

Bron: Trouw

error: