Eurocommissaris pleit voor Europees coronafonds.

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton pleit voor Europees coronafonds. Mark Thierry Breton denkt dat een lockdown van twee maanden de economie in Europa zo’n 5 à 6% van het bbp gaat kosten.

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton pleit voor Europees coronafonds.
Eurocommissaris Thierry Breton

De Europese Unie zal dit jaar in een recessie belanden door het coronavirus. Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton verwacht dat de EU een economische klap van 2 tot 2,5 procent zal oplopen. “Uiteraard verwachten we een recessie in het jaar 2020.”

Breton pleit ervoor dan lidstaten na afloop van de crisis nationale herstelplannen gaan indienen ter grootte 10% van de nationale bbp’s om het bedrijfsleven te helpen er weer bovenop te komen. Wat in totaal volgens de Fransman zou neerkomen op €1,6 biljoen. Ook zou er een Europees fonds moeten komen dat zelf langlopende obligaties kan uitgeven. Waar landen steun uit zouden kunnen krijgen, ’zodat geen enkel land buiten de boot valt’. Hoewel Nederland en Duitsland tegen dergelijke instrumenten zijn. Zei Breton volgens Reuters op een Franse radiozender dat hij ’ervan overtuigd is dat de landen een consensus zullen bereiken’, over dit onderwerp.

Concurrentieregels herzien

Voor het mededingingsbeleid betekent de crisis volgens Breton ’niet het einde van de regels’. Maar zouden ze wel moeten worden herzien. ’Aangezien de wereld is veranderd’. „Van nu af aan, is er een tijdperk vóór en een tijdperk ná de coronacrisis”, zegt de eurocommissaris. Al is het volgens hem ’uitgesloten’ dat het systeem van vrijhandelsovereenkomsten op de helling zal gaan. in twijfel trekken. „In deze wereld leven we en dankzij dit handelsverkeer zullen we deze crisis overwinnen.”

Te afhankelijk van Azië

Wel pleit hij voor meer ’soevereiniteit’ voor Europa als het gaat om medicijnproductie. Volgens Breton Europa de laatste jaren te sterk afhankelijk geworden van medicijnen die in China en India worden gemaakt.

De uitbraak van het COVID-19-virus heeft internationale toevoerketens belemmerd. Meerdere landen hebben hun grenzen gesloten. En het heeft er in Italië en Spanje toe geleid dat burgers grotendeels binnen moeten blijven. Europese ministers van Financiën overleggen later op de maandag over een plan van aanpak.

Maandag gingen Europese aandelenmarkten opnieuw onderuit. Nadat Europese beurzen donderdag al een enorme uitglijder maakten. De AEX beleefde toen zelfs zijn op één na slechtste handelsdag ooit.

error: