Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen lopen af.

De Europese Commissie laat Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen aflopen. Europese fabrikanten van zonnepanelen zijn tegen, maar installateurs en verkopers van panelen verwachten een nieuwe stimulans om te groeien.

De Europese Commissie heeft vijf jaar lang in verschillende vormen Chinese zonnepanelen duurder gemaakt. Hiermee moesten Europese fabrikanten van panelen worden beschermd. De Chinese concurrenten zouden namelijk overheidssteun ontvangen en konden zo tegen veel lagere prijzen hun zonnepanelen in Europa verkopen. Om zogeheten dumping te voorkomen, stelde Brussel een minimumprijs voor Chinese panelen voor. 

Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen lopen af

Persbericht

De Europese Commissie benadrukt in een persbericht dat er een balans moest worden gevonden in de belangen van producten, verkopers en consumenten. Na overleg met de lidstaten werd in maart 2017 de bestaande regeling achttien maanden verlengd in plaats van de gebruikelijke vijf jaar. Sindsdien is de minimumprijs ook geleidelijk verlaagd om aan te sluiten bij de dalende prijs van zonnepanelen wereldwijd. Zonnepanelen uit China zijn op de Europese markt volop te krijgen terwijl er in Europa ook producenten zijn van zonnepanelen. De Europese producenten van zonnepanelen worden tot op heden beschermd met hoge importheffingen die voor Chinese zonnepanelen moesten worden betaald.

Importheffingen

In maart 2017 werden de importheffingen op Chinese zonnepanelen met achttien maanden verlengd. Een verlenging is meestal voor een periode van vijf jaar. Deze afwijking is niet gunstig voor bedrijven in Europa die zonnepanelen produceren. Die zouden liever willen dat Chinese zonnepanelen duurder zijn dan de Europese zonnepanelen. De Europese Commissie heeft echter vijf jaar lang in verschillende vormen Chinese zonnepanelen duurder gemaakt. Door deze aanpak werden de Europese fabrikanten van zonnepanelen beschermd. In de tussentijd is ook de minimumprijs van zonnepanelen geleidelijk verlaagd op de Europese markt. Daardoor sluit de minimumprijs van Europese zonnepanelen ook beter aan bij de dalende prijs van zonnepanelen wereldwijd. De Europese Commissie heeft nu besloten om de Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen te laten aflopen.

Energietransitie

Hoewel de Europese fabrikanten van zonnepanelen het hier niet mee eens zijn worden bepaalde sectoren ook beter van deze beslissing. Bedrijven in de installatietechniek en andere ondernemingen die actief zijn in de energietransitie zien graag goedkopere Chinese zonnepanelen op de markt. Door goedkopere zonnepanelen wordt het voor meer consumenten en bedrijven aantrekkelijk om zonnepanelen aan te brengen op woningen en utiliteit. Dat zorgt er voor dat er meer omzet wordt gedraaid en er bovendien meer projecten in de zonne-energie van start gaan. Volgens de Europese Commissie moeten de belangen van producten, verkopers en consumenten goed op elkaar worden afgestemd als er beslissingen worden genomen met betrekking tot importheffingen en minimumprijzen voor zonnepanelen.

error: