FAQ Energie

FAQ.

Vaak wordt een FAQ (Frequently Asked Questions = Veel gestelde vragen) op het internet geplaatst, in dit geval FAQ Energie. Zodat iedereen makkelijk de vragen en antwoorden vindt op de meest gestelde vragen en antwoorden over Energie.

Centraal Aansluitingenregister (C-AR)

In het Aansluitingenregister, ook wel het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) genoemd, wordt de informatie over alle aansluitingen van elektriciteit en gas in Nederland beheerd. Voorheen werkten de netbeheerders met elk een eigen systeem. Sinds april 2013 doen alle netbeheerders mee aan dit systeem.

Voordelen C-AR

In het C-AR is er de mogelijkheid voor leveranciers om mutaties te verwerken, zoals een switch of uithuizing. Zij kunnen ook de tenaamstelling of meetverantwoordelijken wijzigen. Er kan slechts 1 leverancier per aansluiting zijn. Door het C-AR wordt voorkomen dat er meerdere leveranciers aanwezig zijn op een aansluiting. Doordat alle netbeheerders zijn aangesloten bij het C-AR is een directe verwerking van mutaties mogelijk. Dit geeft voordelen:

  • Sneller dataverkeer
  • Efficiënter dataverkeer
  • Nauwkeuriger dataverkeer
  • Direct zien of een transactie geslaagd is

Het Centraal Aansluitingenregister wordt gezien als gemeenschappelijke waarheid bij onduidelijkheden. Het C-AR wordt beheerd door EDSN (Energie Data Services Nederland), die de schakel vormt voor de administratieve handelingen tussen de verschillende partijen in de energiesector.

Doelstelling van het C-AR

Door de komst van het Centraal Aansluitingenregister worden de verantwoordelijkheden tussen de leveranciers en netbeheerders verdeeld zoals ze horen. De energieleverancier is verantwoordelijk voor de juiste administratieve gegevens en de netbeheerder is verantwoordelijk voor de fysieke gegevens van de aansluiting. Door deze scheiding zullen er minder fouten optreden. Wanneer er alsnog fouten optreden zijn deze makkelijker te herstellen. Het C-AR is het hart van het Nieuwe Markt Model, waarbij de leverancier meer verantwoordelijkheden heeft gekregen en de consument minder te maken krijgt met de netbeheerder.

EAN-Code

Iedere aansluiting (voor zowel gas als elektriciteit) staat in het aansluitingenregister bekend door middel van een EAN-code. Een EAN-code (European Article Number-code) bestaat uit 18 cijfers. Deze code is terug te vinden op je jaarafrekening. De netbeheerder kan door de EAN-code achterhalen welke woning bij een aansluiting hoort en kan daardoor ook gelijk zien wie de eigenaar hiervan is.

Bij een verhuizing wordt een adreswijziging doorgegeven aan de leverancier. Deze zorgt ervoor dat de wijziging uiteindelijk wordt doorgevoerd in het Centraal Aansluitingenregister.

Contract Einde Register (CER)

In de gedragscode van energieleveranciers zijn bepalingen opgenomen die moeten voorkomen dat klanten van energiebedrijven onbedoeld worden geconfronteerd met elkaar overlappende of niet aansluitende leveringsovereenkomsten.

Energieleveranciers moeten er bij de werving van nieuwe klanten dus voor zorgen dat dit niet gebeurt (tenzij daar bewust voor wordt gekozen). Het merendeel van de energieleveranciers heeft voor de facilitering hiervan het CER (Contract Einde Register) ingericht.

Ten behoeve van CER is door de deelnemende leveranciers een Convenant gesloten en, ter ondersteuning van de doelstellingen, een informatiesysteem (het CER-systeem) ontwikkeld. Met behulp van dit CER-systeem krijgen aan CER deelnemende leveranciers inzage in de huidige contractsituatie van een potentiële klant. Aan de hand daarvan wordt deze klant geïnformeerd over de mogelijkheden en gevolgen van een nieuw te sluiten contract.

Moet ik per energiemeter een aanmelding doen?

FAQ Energie, Frequently Asked Questions = Veel gestelde vragenU dient per energiemeter een aanmelding te doen, omdat de leverancier per meter de aansluiting moet omzetten.

Wat is een kleinverbruiker voor gas?

Als u maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Bij de netbeheerder kunt u navragen wat de grootte van uw aansluiting is, of terugvinden in de meterkast of op uw energierekening.

Wat is een kleinverbruiker voor stroom?

Als u een aansluiting heeft met een grootte van maximaal 3×80 Ampère. Bij de netbeheerder kunt u navragen wat de grootte van uw aansluiting is, of terugvinden in de meterkast of op uw energierekening.

Wat is een grootverbruiker voor gas?

Als u een aansluiting heeft met een gasmeter groter dan G25, met een doorlaatwaarde van meer dan 40 kubieke meter gas per uur.

Verschil consumenten- en kleinzakelijke aansluiting

Er hoeft geen verschil te zijn tussen een consumenten- en kleinzakelijke aansluiting. Verschil is de bestemming van een pand. Wanneer de bestemming van een pand een zakelijke functie heeft, is de aansluiting een zakelijke aansluiting. Let op: zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven. Als u zakelijke tarieven gaat vergelijken met particuliere tarieven is er een groot verschil. Zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven, particulieren tarieven inclusief btw.

Wat is het verschil tussen MKB en grootzakelijk?

Het verschil tussen kleinzakelijke klant (MKB)  of grootzakelijke klant (zakelijke grootverbruiker) wordt bepaald door de capaciteit van uw elektriciteits- of gasaansluiting.

Wat is een grootverbruiker voor stroom?

Als u een aansluiting heeft groter dan 3×80 Ampère, is ca 100.000 kWh.

Tussenmeters

Het is ook mogelijk dat er tussenmeters geplaatst zijn.De kosten voor het plaatsen en leveren van een tussenmeter voor gas of elektriciteit bedragen zo’n 200 tot 400 euro.
Met tussenmeters kan het energie- of waterverbruik apart bemeterd worden.  Per gebruiker dus duidelijk inzicht.

FAQ Energie