Ontwikkelaar snellaadstations  Fastned heeft een overwinning behaald bij de Raad van State in een zaak over vergunningsaanvragen voor shops bij snellaadstations.

Fastned wint zaak bij Raad van State

Het bedrijf wil bij diverse oplaadpunten langs de snelweg extra voorzieningen plaatsen, bijvoorbeeld toiletten en een ruimte waar koffie en broodjes kunnen worden geserveerd.

Maar Rijkswaterstaat verstrekte eerder geen vergunning, onder meer vanwege zorgen over de veiligheid.

 

De zaak diende in 2017 al bij de rechtbank Amsterdam. De rechter oordeelde toen dat de afwijzingen onvoldoende waren onderbouwd en dat Rijkswaterstaat de aanvragen opnieuw moet beoordelen. De Raad van State is het daar mee eens.

Het gaat specifiek om twee locaties: Velder aan de A2 en De Horn aan de A7. Rijkswaterstaat zal nu opnieuw moeten gaan kijken naar de vergunningsaanvraag bij Velder. Voor De Horn is de vergunning inmiddels alsnog verleend.

Fastned reageert verheugd. “Dit is goed voor elektrisch rijden”, aldus een woordvoerder. Fastned is in meer juridische gesteggel verwikkeld. Zo strijdt de onderneming al enige tijd tegen het verlenen van vergunningen van laadpalen aan uitbaters van tankstations. Er lopen verschillende procedures over deze kwestie.