Gasleveranties

photo illustration of natural gas

Nul

Door de aardbevingsproblematiek in Groningen is de productie van dat veld, het grootste in Europa, de laatste jaren teruggeschroefd. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken besloot eind maart om de productie helemaal te stoppen. Zo snel mogelijk moet de gaswinning in Groningen naar 12 miljard kuub. En in 2030 moet de winning op nul uitkomen.

Eén van de effecten is dat Nederland daardoor afhankelijker wordt van het buitenland, en dan vooral Rusland. Dat ligt gevoelig, omdat Nederland een moeizame verhouding heeft met dat land en diens president, Vladimir Poetin. Gevreesd wordt vooral dat Moskou de gasleveranties kan gebruiken als politiek drukmiddel.

Andere landen

Overigens zei Annie Krist, de directeur van GasTerra, dat verantwoordelijk is voor het verhandelen van het Nederlandse gas, dat Nederland niet veel kwetsbaarder zal zijn door die extra import. ‘We zijn maar een klein landje. Er zijn genoeg andere landen in Europa die ook importeren. We hebben veel geluk gehad met ons gas. Dat is eindig. Maar kijk naar olie. Dat importeren we ook allemaal. En daar ligt niemand wakker van’, zo zei ze in een interview met de FD krant.

In 2017 importeerde Nederland zo’n 4,6 miljard kuub Russisch gas. Het veld in Groningen mag in het lopende gasjaar 21,6 miljard kuub gas winnen. Om aan te geven hoe groot de Russische gasproductie is: in de eerste helft van 2018, produceerde Gazprom 253 miljard kuub gas.

Bovendien zijn er nog enorme reserves, zei Tatiana Mitrova, hoofd van het olie en gasdepartment in het energie-onderzoeksinstituut van de Russische Academy of Sciences, in de herfst van 2016 op de Gas Dag in Wassenaar. Volgens haar zouden er 170 miljard kuub aan Russische gasvelden zijn, ‘klaar om te produceren’.

GAZPROM

Op de website van Gazprom staat: In de eerste helft van 2018 produceerde Gazprom 253 miljard m3 aardgas. Van die productie werd meer dan 100 miljard m3 aardgas aan Europese afnemers geleverd, een absoluut record.  De meeste landen in West-Europa hebben meer gas van Gazprom afgenomen dan in de eerste helft van 2017, maar Nederland is relatief een van de sterkste stijgers. De levering steeg met 1,4 miljard m3 en dat betekent voor Gazprom een toename van 67%. Ter vergelijk: het jaarlijkse gasverbruik in Nederland betreft zo’n 40 miljard m3. Het marktaandeel van Gazprom is met ongeveer 12% van het totale verbruik  nog vrij bescheiden. Een verdere groei ligt echter voor de hand. Op korte termijn wil de Nederlandse regering de gasproductie in Groningen een kleine 10 miljard m3/jaar omlaag brengen en op langere termijn moet daar nog eens 10 miljard m3/jaar vanaf. Die verlagingen kunnen slechts gedeeltelijk worden opgevangen door energiebesparing en de rest moet worden opgevangen door meer LNG en meer gas uit Noorwegen en Rusland te importeren.

Bron: FD, Gazprom

error: