prijsontwikkeling energie tarieven week 26

26 juni t/m 02 Juli 2017: Week 26

Gasprijs op laagste niveau van 2017.

Prijsontwikkeling week 26: De gasprijzen op de termijnmarkt daalde afgelopen week naar het laagste punt van dit jaar: de prijs voor 2018 kwam tot 15,75 €/MWh . De gasprijs op laagste niveau van 2017. De lage Brentolieprijs is, in combinatie met het vooruitzicht op een ruim gasaanbod, de grootste verantwoordelijke factor voor deze daling. Begin deze week zorgden de oplopende kolenprijs en de verwachte toenemende vraag naar gas weer voor een lichte stijging van de gasprijzen.

Bij de termijnprijzen voor elektriciteit is de kolenprijs nog altijd de bepalende factor. Dat komt doordat er nog steeds veel kolen nodig zijn voor de opwek van elektriciteit om de lage hoeveelheid opgewekte elektriciteit uit waterkrachtinstallaties in Europa te compenseren. En ook de vraag vanuit China is hoog. De prijzen namen eind vorige week wel af doordat er koeler weer voor de maand juli voorspeld werd.

Het koelere weer zorgt ook op de dagmarkt voor een lichte stijging van de gasprijs. De lage beschikbaarheid van de Franse kerncentrales zorgen momenteel voor hogere dagprijzen voor elektriciteit.

Duitsland is van plan om de grote hoeveelheid kolencentrales in het land uit te faseren. De twee grootste partijen, het CDU en de SPD, hebben een commissie ingesteld om de mogelijkheden voor uitfasering te onderzoeken. Naar verwachting pakt een volgende regering deze uitfasering op. Volgens staatssecretaris Flasbarth, van het Duitse ministerie voor milieu, moet ongeveer de helft van de kolencentrales sluiten voor 2030 als Duitsland haar klimaatdoelstellingen wil halen.

Lees hier verder over energie

error: