Einde voor Gasterra

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen betekent ook het einde van gasverkoper GasTerra, meldt het ministerie van Economische Zaken maandag. Het bedrijf wordt geleidelijk afgebouwd en voor de 165 medewerkers komt een sociaal plan.

GasTerra verkoopt het gas dat door de NAM in Groningen wordt geproduceerd. Het concern is voor 50 procent in handen van de Staat en verder hebben Shell en ExxonMobil elk 25 procent. Stopzetten gaswinning betekent einde voor gashandelshuis Gasterra

Tegen 2022 wordt de gaswinning in Groningen nagenoeg beëindigd. Hiermee komt ook de rol van het bedrijf ten einde.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) dat de directie van GasTerra wordt gevraagd een afbouwplan op te stellen die het mogelijk maakt om de benodigde activiteiten te blijven uitvoeren.

Groothandelaar

GasTerra is groothandelaar in aardgas en groen gas. Ze kopen gas van binnen- en buitenlandse producenten en op de vrije gasmarkt. De klantenkring bestaat uit energiebedrijven, industrieën en andere grootafnemers.

Daarnaast bieden ze diensten aan die gerelateerd zijn aan de gashandel. Dankzij hun sterke inkooppositie zijn ze een belangrijke schakel in de Nederlandse en West-Europese energievoorziening.

error: