Geen plastic rietjes meer.

Plastic rietje in plaats voor duurzame papieren variant.

FrieslandCampina stapt over op duurzame papieren rietjes: Einde aan meer dan 100 miljoen plastic rietjes. En introduceert papieren rietjes voor alle Europese verpakkingen met een rietje. In een jaar tijd worden meer dan 100 miljoen plastic rietjes door een meer duurzame, papieren variant vervangen. Hiermee loopt FrieslandCampina loopt een jaar voor op het EU-verbod op wegwerpplastic rietjes. Na de recente introductie van een recyclebare kaasverpakking is dit een nieuwe stap op weg naar minder plastic.

De rietjes die FrieslandCampina introduceert zijn van gecertificeerd papier. Patrick van Baal, Global Director Packaging Development bij FrieslandCampina: “Het is niet eenvoudig om een stevig papieren rietje te ontwikkelen, dat buigbaar is, hygiënisch en niet te snel zacht wordt bij het drinken. Bovendien moet het rietje ook afbreekbaar zijn, voor als het per ongeluk in de natuur komt. Na veel testen is het gelukt om een rietje te ontwikkelen dat aan al deze eisen voldoet.”

Meerdere landen

FrieslandCampina wil leiden met duurzaamheid en maakt daarom snelheid in het reduceren van plastic. De rietjes op kleinverpakkingen van de eigen merken in een aantal grote landen binnen de Europese Unie worden als eerste vervangen. In Nederland gaat het daarbij om de merken Chocomel, Fristi, Campina en Optimel; in België om Cécémel, Joyvalle, Fristi; in Hongarije om Pöttyös en in het Verenigd Koninkrijk om Yazoo. Ook buiten de Europese Unie start FrieslandCampina met papieren rietjes voor het merk Dutch Lady in Hongkong. Voor de plastic wikkels die uit hygiëne overwegingen om de rietjes zitten, is nog geen kwalitatief en hygiënisch alternatief voorhanden. Zodra dat er is, zal FrieslandCampina ook de plastic beschermwikkels om de rietjes vervangen.

Feitjes:

  • In 2021 zijn 142 miljoen rietjes van FrieslandCampina vervangen. Dat is ruim 23.000 kilometer en 57.000 kilo aan plastic rietjes
  • Een buigzaam rietje is noodzakelijk voor deze verpakkingen. Anders is ofwel het rietje te groot om op de verpakking te plakken of te klein om het pakje volledig leeg te drinken.

Het rietje een klassieke pakje chocomel: dat is over een jaar niet meer van wegwerpplastic, maar van een duurzame, papieren variant.

Video | Geen plastic rietjes meer voor Chocomel en FristiDe vervanging van plastic rietjes scheelt op jaarbasis 57.000 kilo plastic. Onderzoeker Randy Kommerkamp van FrieslandCampina geeft aan dat ook wordt gekeken naar een alternatief voor het plastic omhulsel van het papieren rietje. Maar op dit moment is er nog geen alternatief dat de hygiëne voldoende waarborgt.

error: