Gemeenten akkoord met miljardenovername.

Een meerderheid van de aandeelhouder (44 gemeenten) is van Eneco is akkoord met de verkoop van het energiebedrijf aan Mitsubishi en Chubu. Nu heeft de gemeente Rotterdam ook groen licht heeft gegeven. En  is meer dan 75 procent van het aandelenkapitaal toegezegd. Dit is de grens om de verkoop door te laten gaan.

Gemeenten akkoord met overname van Eneco door Mitsubishi.

De gemeente Rotterdam heeft een belang van 31,69 procent. En is daarmee de grootste aandeelhouder in het concern. Eerder werd al 46,01 procent van het aandelenkapitaal toegezegd.

De andere twee grote aandeelhouders, de gemeenten Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9,05 procent) hebben al groen licht gegeven voor de verkoop. Verder zijn twintig andere gemeenteraden met kleinere belangen akkoord gegaan. Eneco is eigendom van in totaal 44 gemeenten.

Eind vorig jaar maakte Eneco bekend dat het concern voor in totaal 4,1 miljard euro verkocht zal worden aan het Japanse Mitsubishi en Chubu. De prijs is hoger dan van tevoren werd verwacht.

De verkoop aan Mitsubishi zou niet alleen een financiële meevaller zijn voor de aandeelhouders. Maar zou ook het beste bod zijn voor de overige belanghebbenden, zoals de medewerkers. Eneco blijft als zelfstandig onderdeel werken. Het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven intact.

Contact over krijgsgevangenen

Ook de gemeenteraad van Rotterdam drong erop aan om Mitsubishi ertoe te bewegen met de stichting Japanse Ereschulden in contact te treden. Dit is echter geen voorwaarde voor de verkoop.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele honderden Nederlandse krijgsgevangenen te werk gesteld in mijnen en scheepswerven van Mitsubishi. De huidige Mitsubishi Corporation werd pas opgericht na de oorlog.

De Amerikanen hadden het oude Mitsubishi opgesplitst. Omdat het volgens hen een vijandig bedrijf was. Later werden die onderdelen weer samengevoegd tot een corporatie.

error: