Gezamenlijke exitstrategie lockdowns.

EU roept lidstaten op tot gezamenlijke exitstrategie voor lockdownsDe Europese Commissie (EC) roept de lidstaten van de EU op tot samenwerking bij het afzwakken van de lockdowns. Als er geen gezamenlijke exitstrategie komt, kan dat leiden tot nieuwe uitbraken van het coronavirus, waarschuwt ze.

Gezamenlijke exitstrategie lockdowns.

Verschillende EU-landen hebben al maatregelen afgezwakt om hun economieën weer op gang te brengen of plannen daarvoor aangekondigd. Net als bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie wordt daarbij maar mondjesmaat samengewerkt met andere lidstaten.

De Europese Commissie heeft niet de bevoegdheid om de 27 lidstaten de wet voor te schrijven op het gebied van volksgezondheid. Maar dringt al langer aan op een gedeeld plan. “Het is tijd om een goed gecoördineerde EU-exitstrategie te ontwikkelen”, schreef de EC in een voorlopige lijst met voorstellen voor samenwerking. Die naar verwachting deze week zal worden aangenomen. “De exitstrategie moet worden afgestemd tussen de lidstaten. Om negatieve bijwerkingen te voorkomen.”

EU-landen onder druk om economie te heropenen

Een van de voorstellen in de lijst luidt dat lockdowns pas minder streng mogen worden als de verspreiding van het coronavirus gedurende een bepaalde periode een duidelijke afname heeft laten zien. Ook moet de ziekenhuiscapaciteit op peil zijn om een eventuele nieuwe besmettingspiek op te kunnen vangen.

Landen staan onder grote druk om zo spoedig mogelijk economische activiteit te hervatten. Vooral nu steeds duidelijker wordt hoe ernstig de gevolgen van de pandemie zijn voor de wereldeconomie. De EC schat dat de productie in de EU dit jaar door het coronavirus zo’n 10 procent minder dan normaal zal bedragen.

Winkels open in zwaar geraakt Italië

Italië, het eerste EU-land dat zwaar werd getroffen door het virus, liet dinsdag de opening van tientallen soorten bedrijven toe. Waaronder (kantoor)boekhandels en kinderkledingwinkels. In Spanje mochten onder meer bouwvakkers en productiemedewerkers weer aan de slag. In beide landen blijft wel een strenge lockdown van toepassing. Polen overweegt de maatregelen voor winkels vanaf 19 april te verzwakken. Andere EU-landen gaan al verder. De scholen in Denemarken gaan op 15 april weer open. En in Oostenrijk mochten grote winkels dinsdag de deuren openen en zijn er plannen om winkelcentra op 1 mei te openen.

error: