Grootste drijvende zonnepark van Europa.

Het grootste drijvende zonnepark buiten Azië is in aanbouw op een plas bij Zwolle. Als het project eenmaal klaar is zullen 72.000 zonnepanelen net zoveel stroom opwekken als ongeveer zevenduizend huishoudens jaarlijks verbruiken.

Het project wordt gebouwd op een zandwinplas door ontwikkelaar Groenleven. Een Nederlands dochterbedrijf van het Duitse BayWa. En krijgt een vermogen van 27,3 megawatt. Lokaal staat centraal. Op 31 januari 2020  tekenden Energiefonds Overijssel, Blauwvinger Energie, gemeente Zwolle, Provincie Overijssel en GroenLeven een intentieovereenkomst om een substantieel deel van het zonnepark in lokaal eigendom onder te brengen. 

Grootste drijvende zonnepark van Europa in aanbouw bij Zwolle
Beeld: BayWa

Roland Pechtold, directeur van Groenleven, vertelt dat een zandwinplas erg geschikt is om zonnepanelen op te leggen. “Het is een industriële locatie. Dit zijn plekken waar je toch al niet mag komen. Dat vinden wij een ideale bestemming.”

Trots

“Ontzettend trots ben ik op dit project omdat dit dé manier is waarop we de energietransitie aan moeten pakken,’ aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijke van GroenLeven. De dubbelfunctie en lokaal staan centraal. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen. Hierdoor wordt de inzet van goede grond of natuur voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie.  Op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Deze drijvende zonnebron is, naast de grootste, ook direct de meest lokale drijvende zonnebron van Europa. De energietransitie kan alleen slagen als de lokale omgeving er deel van uit maakt. Deze zonnebron is daar hét voorbeeld van!

Hoeveel er precies geïnvesteerd wordt in het project, kan Pechtold niet vertellen. Maar hij spreekt van “enkele tientallen miljoenen”. Het project krijgt subsidie van de staat voor een periode van vijftien jaar. “Zonder subsidie zou het vandaag nog niet kunnen”, vertelt Pechtold. Die verwacht dat dit het komende decennium misschien wel mogelijk wordt.

Eerste succesvolle test

Eerder spraken lokale partijen, waaronder energiecoöperatie Blauwvinger Energie en Groenleven, af dat een “substantieel deel” van het zonnepark in lokaal eigendom wordt gebracht. Inwoners van de regio kunnen straks financieel participeren in het project.

De eerste test heeft het project al succesvol doorgemaakt. In het verleden gebeurde het weleens dat drijvende zonneparken flink werden beschadigd door stormen. Maar door een specifieke constructie en vormgeving hebben de zonnepanelen storm Ciara zonder kleerscheuren overleefd.

In Nederland zijn plannen voor tientallen drijvende zonneparken meer. Vorig jaar stelde een samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen het doel om tegen 2023 voor 2 gigawatt aan drijvende zonnepanelen te bouwen. Die zouden net zoveel stroom produceren als honderdduizenden huishoudens jaarlijks verbruiken.

error: