Wanneer bent u grootverbruiker?

Niet iedereen verbruikt evenveel energie. De een is de hele dag online in huis, met brandende lampen en de verwarming die dag en nacht aanstaat, terwijl de ander alleen in de avonduren lampen aan heeft of de verwarming aanzet. Dat is heel normaal. Maar is de een dan een grootverbruiker en de ander niet? Het antwoord zal snel ‘nee’ luiden op die vraag. Bijna alle consumenten – ook degene die thuis veel energie gebruiken – worden gerekend tot de kleinverbruikers. Maar wat is dan een grootverbruiker? En wat is het verschil tussen een kleinverbruiker en grootverbruiker?

Grootverbruikers zijn bijna altijd bedrijven Grootverbruik

In de Elektriciteitswet is opgenomen dat grootverbruikers een elektriciteitsaansluiting van 3×80 ampère of meer heeft. Volgens de Gaswet heeft een grootverbruiker een gasmeter groter dan G25 en er meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorgelaten wordt. Dit zijn echt grote, zware aansluitingen en verbruikersvoorwaarden om tot grootverbruiker bestempeld te worden. Daarom zijn bijna alle grootverbruikers echt ook de grote bedrijven en wordt deze groep ook wel aangeduid met de naam ‘grootzakelijke energieklanten’.

Bent u een grootverbruiker?

U kunt er als klein bedrijf of als consument eigenlijk van uitgaan dat u een kleinverbruiker bent. Wilt u weten in welke categorie u ingedeeld bent volgens de Elektriciteits- en Gaswet? Dan kunt u op de jaarafrekening gemakkelijk zien wat uw verbruik is. En op de meetinstallatie in de meterkast staat het vermogen ook aangegeven. 

Waarom wordt dit onderscheid gemaakt?

In de Elektriciteits- en Gaswet wordt het onderscheid tussen klein- en grootverbruikers gemaakt om ervoor te zorgen dat consumenten worden beschermd binnen de energiemarkt. Er zijn namelijk andere regels, onder andere rondom tarieven en betalingen, voor grootverbruikers opgesteld dan voor kleinverbruikers.

Er wordt daarbij wel nog een onderscheid gemaakt tussen MKB-klanten (midden- en kleinbedrijf) en grootzakelijke energieklanten. Niet ieder bedrijf is dus een grootverbruiker. Een kleinbedrijf kan bijvoorbeeld dezelfde aansluitingen hebben als een particuliere klant, terwijl dat bij grote bedrijven niet het geval kan zijn. Daarom worden ook MKB-klanten als kleinverbruikers gezien.

 
error: