Half jaar uitstel van aflossingen.

Banken geven kleine ondernemingen half uitstel van aflossingen op hun leningen. Banken geven mkb-ondernemingen wat extra lucht. Om financiële problemen tijdens de coronacrisis te voorkomen krijgen kleinere ondernemingen zes maanden uitstel van aflossing van hun leningen.

De coronacrisis brengt een grote schok teweeg in de samenleving en de economie. De financiële nood onder ondernemingen in tal van bedrijfstakken is groot. Daarom komen banken met gezamenlijke maatregelen. Deze maatregelen zijn in aanvulling op het omvangrijke pakket van het kabinet. Deze maatregelen moeten zakelijke klanten meer lucht geven. Daarom krijgen kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten.

Half jaar uitstel van aflossingen

Nederlandse Vereniging van Banken

Het gaat om ondernemingen die “in de kern gezond zijn”, zo schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken. Die ondernemingen kunnen voor een half jaar afzien van het aflossen van hun lopende leningen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra had vandaag een overleg gepland met alle CEO’s van de grote Nederlandse banken. Hij wilde graag de gevolgen van het coronavirus voor de financiële sector bespreken. Bij het overleg belden ING-CEO Ralph Hamers, Wiebe Draijer (Rabobank) en topman van ABN Amro Kees van Dijkhuizen in. Net als Volksbank-baas Maurice Oostendorp en Peter Blom van Triodos Bank. Namens Vereniging van Banken was Chris Buijink aanwezig.

Dinsdag kondigde De Nederlandsche Bank al maatregelen aan voor de financiële sector. Banken hoeven tijdelijk aan minder strenge kapitaaleisen te voldoen. DNB is constant in gesprek met de sector. En spreekt de banken ook over de gevolgen van het nieuwe virus, benadrukte de centrale bank onlangs.

De banken stellen dat de extra ruimte die ze van de centrale banken krijgen hen nu ruimte biedt om de ondernemers voorlopig te ontzien van hun betalingsverplichtingen. Zakelijke klanten in alle sectoren met een financiering tot 2,5 miljoen euro kunnen aanspraak maken op de versoepeling.

Voor de groep met een hogere verplichting zullen banken de verdere ontwikkelingen scherp volgen, zo stelt de bankvereniging. Mogelijk leiden nieuwe ontwikkelingen dan nog tot verdere stappen.

error: