Heineken scheldt huur kwijt.

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt.

Heineken scheldt huur kwijt

Daarmee hoopt Heineken de ondernemers die in afwachting zijn van steun van de overheid enige financiële lucht te bieden. Om de verspreiding van het virus in te dammen zijn kroegen en restaurants tot nader order gesloten.

Heineken zegt dat voor de noodlijdende ondernemers de helft van de verplichte huursom voor de maand april kwijtgescholden wordt. Voor 130 horecazaken waarvan Heineken pandeigenaar is, worden tevens huurverplichtingen tot en met mei opgeschort.

Heineken zegt het risico van de mindere huurinkomsten te kunnen dragen, omdat het bedrijf bovenal bierbrouwer is in plaats van een vastgoedonderneming. De brouwer zegt er direct bij dat nog maar de vraag is of pandeigenaren, voor wie het vastgoed de primaire inkomstenbron is, een vergelijkbaar aanbod kunnen doen. Daar waar Heineken geen eigenaar is, maar ‘tussenhuurder’, speelt de brouwer waar mogelijk een bemiddelende rol “met de wetenschap dat wij niet kunnen beslissen over andermans portemonnee”, aldus Heineken.

Heineken is zeker niet de enige brouwer die horecaondernemers te hulp schiet. Andere brouwers als AB InBev, Grolsch en Bavaria-eigenaar Swinckels kondigden al steunmaatregelen aan. Het gaat dan net als bij Heineken ook om uitstel van huurverplichtingen, het opschorten van betalingstermijnen en het kosteloos retour nemen van fustbier en tankbier van kroegen. De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren in de economie.

Heineken

Heineken NV is een Nederlandse multinational in de bier– en drankensector en is actief in meer dan 192 landen. Met een totaal biervolume van meer dan 218 miljoen hectoliter (2017) behoort Heineken tot de grootste brouwerijen van de wereld, na het Belgische Anheuser-Busch InBev. Daarnaast is Heineken de grootste ciderproducent ter wereld. De productie vindt plaats in meer dan 140 brouwerijen in 71 landen. Daarnaast opereert Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners. Ruim de helft van de afzet vindt plaats in Europa. Heineken heeft ongeveer 80.000 werknemers in dienst.

error: