Het Waldorf Astoria Hotel

Het Waldorf Astoria

Bijzondere ontstaansgeschiedenis van het beroemdste hotel van New York

Het dubbele verbindingsstreepje in ‘Waldorf=Astoria’ in de tweede helft van de 20ste eeuw symboliseert de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het beroemdste hotel van New York; Het Waldorf Astoria. In 1893 opende het Waldorf Hotel, in 1897 gevolgd door het Astoria Hotel, vlak ernaast. Tussenbeide lag Peacock Alley, zo genoemd omdat society-dames er flaneerden om gezien te worden. De fusie resulteerde in het grootste hotel van de wereld, vanaf 1931 aan Park Avenue.

The universe will find a way to reward you for your good deeds

30 heart-warming little love stories to make you smile goo.gl/1USPrx 😊

Geplaatst door Bright Side op Woensdag 26 oktober 2016

De geschiedenis gaat verder terug dan de huidige locatie op 301 Park Avenue. In eerste instantie was het hotel gevestigd in twee gebouwen die nu erkend zijn als ‘National Historical Landmarks’. Eén van de gebouwen was gevestigd op Fifth Avenue, op de huidige locatie van het Empire State Building. Het gebouw, dat in bezit was van William Waldorf Astoria, werd in 1893 ontworpen door Henry J. Hardenbergh. Het tweede pand, gelegen direct naast het eerste pand, werd beheerd door zijn neef John Jacob Astor IV en werd vier jaar later, in 1897, geopend. John Jacob Astor IV stierf in 1912 bij het zinken van de Titanic. Het formele onderzoek van het incident werd uitgevoerd in het oude Waldorf-Astoria.

Het Waldorf Astoria

Het Waldorf-Astoria is één van de meest luxueuze en gerenommeerde hotels in New York en misschien wel ter wereld. Ooit, toen hotels voornamelijk werden gebruikt door zakenmensen, was het Waldorf-Astoria het eerste hotel dat roomservice bood. Dit en andere innovaties zorgden ervoor dat het hotel een aantrekkelijk plaats werd voor de meer gefortuneerde New Yorkers. Niet alleen in de stad maar ook ver daarbuiten, heeft het hotel al meer dan een eeuw een smetteloze reputatie. Het Waldorf-Astoria groeide uit tot icoon en trendsetter op het gebied van luxe verblijven voor diegenen die op reis zijn. Het hotel heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de hotelindustrie. Vandaag de dag beschikt het hotel over 1.416 kamers waarvan 303 suites, alle met originele Art-Deco-inrichting. Het hotel neemt de plaats in van een geheel stadsblok in New York en bevindt zich tussen Park en Lexington Avenue en 49th en 50th Street.

Ontworpen door Schultze and Weaver

Hoewel het hotel in eerste instantie uit twee locaties bestond (vanwege een familievete), werden ze uiteindelijk samengevoegd tot één etablissement. De originele gebouwen waren respectievelijk 13 en 17 etages hoog. In vergelijking met deze gebouwen, is het huidige hotel, bestaande uit 47 verdiepingen, veel hoger. Voor New Yorkse begrippen is dit echter relatief klein. Het etablissement werd gebouwd in 1931 en ontworpen door het architectenbureau Schultze and Weaver. Het huidige Waldorf-Astoria wordt gekenmerkt door zijn Art-Deco-stijl werd in 1993 eveneens erkend als ‘National Historic Landmark’.

Het huidige gebouw biedt niet alleen hotelkamers maar ook de keuze uit drie verschillende restaurants met Amerikaanse en klassieke Europese keuken. Het Waldorf-Astoria bevat ook een boetiekhotel. Boetiekhotels namen toe in populariteit tijdens de jaren ’80 en worden gekenmerkt door hun zeer luxe en intieme stijl. Het boetiekhotel van het Waldorf-Astoria staat bekend onder de naam The Waldorf Towers en bevindt zich op de bovenste verdiepingen van het hotel, vanaf de 27ste tot aan de 42ste verdieping. Eén van de beroemdste gasten die in het Waldorf-Astoria verbleef (en het zijn er velen) was misschien wel Marilyn Monroe. Het hotel was gedurende enkele maanden haar thuisbasis tijdens de opnames van de The Seven Year Itch. In het hotel vinden verschillende hoog aangeschreven evenementen plaats zoals het International Debutante Ball. Ook de New York Couture Fashion Week heeft meerdere malen plaatsgevonden in het Waldorf-Astoria.

Het zeer luxueuze Waldorf-Astoria heeft zelfs een eigen perron dat deel uitmaakt van Grand Central Station. De bekendste persoon die gebruikt heeft gemaakt van dit perron is Franklin D. Roosevelt die zijn aandoening geheim wilde houden voor het volk.

Het Waldorf Astoria. Typisch tijdsbeeld van booming Amerika in de jaren dertig: de werklieden krijgen een lunch volgens Waldorf-Astoria maatstaven.
Typisch tijdsbeeld van booming Amerika in de jaren dertig: de werklieden krijgen een lunch volgens Waldorf-Astoria maatstaven.
error: