Verbod op Rookruimtes horeca definitief

Rookverbod

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag27-09-2019  bepaald. Dat betekent dat rookruimtes per direct moeten sluiten. Clean Air Nederland (CAN) wint hiermee de zaak tegen de Nederlandse Staat,. Die zaak werd in 2016 aangespannen. De Staat was na een hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland.

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008 waren rookruimtes de enige plekken waar rokers binnen een horecagelegenheid een sigaret konden opsteken.Rookverbod

Volgens CAN staat dit uitzonderingsbeleid haaks op een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO voor het bestrijden van tabaksgebruik. Een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. Hier heeft de organisatie nu gelijk in gekregen.

De uitspraak gaat in tegen de plannen van het kabinet. De bedoeling was om het verbod op rookruimtes vanaf juli 2022 in te voeren volgens het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hierdoor zouden horecagelegenheden langer de tijd hebben om te denken over een geschikte oplossing.

Einde rookruimte nabij…

In 2015 is Clean Air Nederland een rechtszaak gestart tegen de Staat om rookruimtes te verbieden en daarmee het rookverbod in de horeca verder door te trekken. Na afwijzing door de rechtbank oordeelde in hoger beroep het Gerechtshof in 2018: “Rookruimtes vallen onder het rookverbod in de horeca”.

Op vrijdag 17 mei heeft de advocaat-generaal (AG) de Hoge Raad geadviseerd om het verbod op de rookruimtes te bekrachtigen. De advocaat-generaal geeft alleen advies.  Maar meestal oordeelt de Hoge Raad conform dit advies. De zitting van de Hoge Raad staat gepland op vrijdag 27 september aanstaande, als de Hoge Raad dit advies volgt zullen rookruimtes vanaf 27 september definitief en direct verboden zijn.

Waarom rookruimtes verbieden?

Rookruimtes zijn een legitimatie van een rookcultuuur, rookruimtes faciliteren en stimuleren een dodelijke verslaving. Met een rookvrije generatie en als vervolg een rookvrije samenleving willen we voorkomen dat jongeren gaan roken en verslaafd raken. Een goed voorbeeld is dan belangrijk, met name daar waar jongeren uit gaan en vaak beginnen met roken.Rookverbod | Hoge Raad: Rookruimtes in horeca definitief verboden

Rookruimtes overheid

In het vonnis van het Gerechtshof worden enkel rookruimtes in de horeca verboden, rookruimtes in overheidsgebouwen vallen niet onder het verbod. Deze rechtsongelijkheid vinden we niet acceptabel, juist de overheid zou het goede voorbeeld moeten geven. Op 26 maart 2018 hebben we het ministerie van VWS verzocht het verbod op de rookruimtes door te trekken naar alle overheidsgebouwen. We zullen dit verzoek op korte termijn nogmaals naar het ministerie van VWS sturen.

De casus van onze rechtszaak:

Zowel Clean Air Nederland als de Staat streven naar een rookvrije samenleving en hebben beide het doel om nicotine- en tabaksgebruik zoveel mogelijk te ontmoedigen. Waar inhoudelijk anders over wordt gedacht spitst zich toe op twee vraagstukken:

  1. Bevorderen of vertragen rookruimtes een rookvrije samenleving?
  2. Heeft artikel 8.2 FCTC, het WHO-Kaderverdrag, rechtstreekse werking (is een internationaal verdrag sterker dan een landelijke wet) en zijn rookruimtes als uitzondering op het rookverbod hierdoor toegestaan of niet?
error: