Chinese vraag naar gas

De wereldwijde vraag naar aardgas zal de komende jaren verder groeien, vooral dankzij de sterk toenemende behoefte vanuit China. IEA ziet Chinese vraag naar gas tot 2023 met 60 procent groeien. China wordt binnen twee tot drie jaar waarschijnlijk ’s werelds grootste importeur van gas, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een dinsdag verschenen rapport.

IEA ziet Chinese vraag naar gas tot 2023 met 60 procent groeien
IEA ziet Chinese vraag naar gas tot 2023 met 60 procent groeien

Het IEA verwacht dat de jaarlijkse vraag naar gas in de komende vijf jaar met gemiddeld 1,6 procent zal toenemen. In 2023 zal de vraag naar verwachting zijn toegenomen tot 4.100 miljard kubieke meter gas.

Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat de vraag vanuit China tot en met 2023 met 60 procent zal groeien, omdat het land minder kolen wil gebruiken om luchtverontreiniging tegen te gaan. Vooral in de industrie zit de vraag naar gas in de lift.

De denktank voorspelt verder dat de productie van gas uit schalievelden in de Verenigde Staten de komende periode duidelijk zal groeien. Het grootste deel van de productiegroei in de VS zal dan worden aangemerkt voor export als vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en via pijpleidingen.

Internationaal Energie Agentschap (IEA)

 

Het Internationaal Energie Agentschap is adviseur voor het energiebeleid van circa dertig bij deze organisatie aangesloten lidstaten. Doelstelling is het zeker stellen van een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening. De organisatie werd tijdens de oliecrisis van 1973/1974 opgericht. Aanvankelijk richtte het Internationaal Energie Agentschap zich vooral op de verzekering van de toevoer van aardolie.

Lidstaten zijn onder meer de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Noorwegen, Zwitserland, Turkije, Zuid-Korea en diverse EU-landen, waaronder Nederland.

Speerpunten van het Internationaal Energie Agentschap zijn momenteel, naast de energievoorziening, economische en technologische ontwikkeling, milieu en klimaat, hervorming van de energiemarkt en samenwerking met andere landen, waaronder opkomende economieën als China, India en Rusland, alsmede de OPEC-landen. Het IEA houdt zich bezig met onderzoek, dataverzameling, analyse en rapportage, bijvoorbeeld over ‘best practices‘.

Bron: ANP

 

error: