Investeerder Waterland koopt Utrechts horeca-imperium Debuut

Investeerder Waterland steekt een miljoenensom in de Nederlandse horeca. Het in Bussum gevestigde private-equityhuis neemt daartoe het horeca-conglomeraat Debuut over, bekend van de Mexicaanse restaurantketen Popocatepetl en etablissementen onder de naam De Colonie en Stan & Co.

Doel is het bedrijf, waar in het hoogseizoen rond de 500 man werken, te laten uitgroeien tot een van de grotere horecagroepen in Nederland.

Investeerder Waterland koopt Utrechts horeca-imperium Debuut

Debuut is het geesteskind van de Utrechtse horeca-ondernemer Ruud van Rietschoten die in 35 jaar een landelijke keten opbouwde van bijna dertig eet- en drinkgelegenheden. De onderneming mikt op een positie als ‘onbetwist marktleider in all-day restaurants’, waar de keuken de hele dag open is voor lunch, diner en een drankje.

Uitkoop oude eigenaar

De verkoop van Debuut is gerealiseerd via een zogeheten controlled auction, waarbij een selecte groep mogelijke kopers wordt uitgenodigd een bod uit te brengen. Waterland is daarbij als winnaar uit de bus gekomen. De investeerder koopt Debuut-grondlegger Van Rietschoten uit voor rond de €40 mln, de ondergrens voor bieders om door te kunnen naar de tweede ronde van het verkoopproces. De precieze overnamesom is niet bekendgemaakt.

Investeerder Waterland hanteert voor zijn investeringen een horizon van vijf jaar waarin Debuut minimaal twee maal zo groot moet worden. ‘We willen echt heel hard groeien met dit bedrijf’, stelt een woordvoerder van de investeringsmaatschappij. Zo heeft de hippe keten Stan & Co begin juli een locatie geopend in Zeist en komen er volgend jaar vestigingen in Den Haag en Amsterdam bij. Ook overnames maken deel uit van de groeistrategie.

De expansie wordt gefinancierd uit de cash-flow van de horecagroep. Waar nodig stort Waterland kapitaal bij. ‘Met de groei die ons voor ogen staat, ligt het voor de hand grotere acquisities te doen’, aldus de zegsman.

Lagere brutomarge

Debuut boekte in 2016 meer omzet dan verwacht, blijkt uit de laatst gedeponeerde jaarrekening. De opbrengsten bedroegen ruim €44 mln, waarvan €15 mln uit verpachte locaties. Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op ruim €6 mln, de nettowinst steeg met 47% tot €2,5 mln. Wel bleef de brutomarge wat achter door gestegen prijzen bij leveranciers en oplopende accijnzen. Hogere volumekortingen konden het margeverlies onvoldoende compenseren, schrijft de directie in zijn verslag.

Met de horeca-deelneming stapt Waterland in een sector die niet helemaal ongevoelig is voor de conjunctuur. Tijdens de diepe crisis in 2009 waren consumenten voorzichtiger en besteedden ze minder geld aan eten buiten de deur. Toch gelooft de nieuwe eigenaar dat Debuut goed bestand is tegen mindere tijden. ‘Door zijn omvang boekt de organisatie hogere marges dan een klein restaurant en zijn de effecten van een conjunctuurdaling minder groot’, aldus de woordvoerder. Vooral aan de ‘achterkant van het bedrijf’ zijn synergievoordelen te behalen, zoals met kassasystemen, inkoop en marketing.

Diversiteit aan formules

Debuut is volgens de investeerder ook minder kwetsbaar door de diversiteit aan restaurantformules voor een uiteenlopend publiek. De groep omvat acht vestigingen van Popocatepetl – vernoemd naar een Mexicaanse vulkaan – naast op zichzelf staande etablissementen die lokaal bekendheid genieten waaronder De Waag in Leiden, Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht en De Vooruitgang in Eindhoven. ‘Debuut is niet afhankelijk van één concept. Dat zien we als een voordeel.’

Het is voor het eerst in zijn historie dat investeerder Waterland geld steekt in een puur horecabedrijf. Wel is ervaring opgedaan in aanpalende sectoren. De investeerder had voorheen belangen in wellnesscentra met restaurants (Veluwse Bron) en is via JVH Gaming eigenaar van gokbedrijf Jack’s Casino.

error: