Kerncentrale Borssele weer open

De kerncentrale Borsele wordt naar verwachting vrijdag weer opgestart, laat een woordvoerder van elektriciteitsproducent EPZ weten. De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele werd ruim een week geleden uitgeschakeld na een storing. Het ging om een probleem met een elektrisch onderdeel van het systeem dat de reactor beveiligt.

Kerncentrale Borssele na storing weer open

Het bewuste onderdeel moet worden vervangen. Ook ontstond door de storing schade aan een ander onderdeel, een lager in een pomp voor koelmiddel.

Volgens eigenaar EPZ is de nucleaire veiligheid niet in het geding gekomen. Doordat de kerncentrale buiten werking is, wordt er geen stroom geleverd aan het net.

De Kerncentrale Borssele is een Nederlandse kerncentrale. De centrale is in eigendom van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). EPZ is eigendom van DELTA en RWE. De Kerncentrale Borssele staat bij het Zeeuwse plaatsje Borssele.

Eigendom

Op 16 juni 2006 heeft de regering met de eigenaars van de kerncentrale een contract gesloten (het Borsseleconvenant) waarin vastgelegd is dat Borssele tot 2033 in bedrijf zal blijven. De eigenaars DELTA en RWE zullen €250 miljoen investeren in een fonds voor duurzame energie. Hierdoor zullen de extra winsten, die ontstaan door het langer openblijven van de kerncentrale, deels worden benut voor de ontwikkeling van duurzame energie. In 2033 volgt onverbiddelijk de sluiting en de ontmanteling van Borssele. Vanaf dat moment moet de centrale ‘duurzaam’ worden ontmanteld. Verder is in het convenant afgesproken dat Borssele tot de 25% veiligste vergelijkbare watergekoelde kerncentrales van de EU, VS en Canada moet behoren. Hiertoe wordt elke vijf jaar een benchmark gedaan.

Door de overname van Essent door RWE is een geschil ontstaan over de eigendomsverhoudingen van EPZ. DELTA heeft zich verzet tegen de overname van het belang van Essent in EPZ naar RWE. De zaak is in kortgeding voor de rechter gebracht. De voorzieningenrechter van de rechtbank heeft op 10 juli 2009 geoordeeld – in afwachting op de uitslag van een bodemprocedure – dat de aandelen niet aan RWE mogen worden overgedragen. In hoger beroep is deze uitspraak bevestigd.

Op 17 mei 2011 werd bekend dat RWE genoegen neemt met een minderheidsbelang van 30% in de huidige reactor. Als tegenprestatie mag het nu meedoen aan de ontwikkeling van Borssele 2.

error: