Kouder weer duwt spotprijzen omhoog.

De energieprijzen op de spotmarkt blijven toenemen als gevolg van koudere temperaturen. 

Berichten over een naderend akkoord in de handelsoorlog tussen de VS en China zorgden voor hogere olieprijzen. Tot vorige week dinsdag zagen we een stijging in de termijnprijzen voor gas en elektriciteit. Dit was het gevolg van kouder weer.

kouder weer duwt spotprijzen omhoogNa dinsdag zakten de termijn- en olieprijzen weer. De oorzaak hiervan was het ruime gas- en kolenaanbod in Europa. Dit woog zwaarder mee dan de koudere temperaturen. Daarnaast bleek een wapenstilstand in de handelsoorlog verder weg dan verwacht, waardoor de olieprijzen weer afnamen.

Deze week zien we dat de termijnprijs voor gas in 2020 het laagste niveau heeft bereikt: rond de 16,20 €/MWh. Dit geldt ook voor de termijnprijs voor elektriciteit in 2020, dit gaat richting de 47 €/MWh.

Waar de termijnprijzen een daling maakten, zien we dat de energieprijzen op de spotmarkt wél toenemen. De koude temperaturen zorgen voor een stijging in de dagprijzen voor gas. Sinds begin deze maand zijn deze gestegen tot rond de 15 €/MWh. De elektriciteitsprijzen worden vanwege het koudere weer veelal opgewekt door gascentrales in Nederland en lopen hierdoor ook hoger op.

Tot nu is de maand november vrij nat en mild geweest. Volgens de 30-daagse krijgen we tijdelijk koud en minder nat weer. Aan het einde van de meteorologische herfst dringt zachte lucht opnieuw op.

11 tot en met 17 november

In onze omgeving is het in deze periode tot 17 november te koud voor de tijd van het jaar. Er wordt een afwijking van 1 tot 3 graden berekend voor deze fase. Normaal wordt het in de middag een graad of 9, de minimumtemperatuur ligt rond 4 graden. Ook de 15-daagse houdt de temperatuur veelal beneden de 9 graden. 

Een gebied met meer neerslag dan gebruikelijk ligt net ten westen van ons land. Op de meeste plekken in ons land is voor dit tijdvak een gemiddelde hoeveelheid neerslag berekend. Ook volgens de 15-daagse wordt het minder nat in ons land. 

Warmer dan normaal is het in het oosten van Europa, vooral in het oosten van Roemenië en Bulgarije is de lucht 6 tot 10 graden hoger dan gewoonlijk.

Erg nat is het in Italië en in de landen rond de Adriatische Zee. Vooral in deze fase koersen stormdepressies vaak over Italië. Ook in West-Frankrijk en Oost-Engeland en aan de noordkust van Spanje wordt meer neerslag verwacht dan normaal is voor half november.

18 tot en met 24 november

In deze periode zal de temperatuur vaak lager uitkomen dan normaal voor deze periode daarbij wordt minder neerslag verwacht. 

In het oosten van Europa blijft het vrij zacht en tamelijk droog. In de meeste landen rond de Middellandse zee houdt het natte en koele weer aan.

25 november tot en met 8 december

In de laatste dagen van de meteorologische herfst en de eerste dagen van de winter lijkt milde lucht over onze omgeving uit te stromen. Daarbij is het eerst droger dan normaal, maar kunnen er begin december ook wel buien voorkomen. 

Het ziet er naar uit het in onze omgeving nog een tijdje wachten is op winters weer. Zelfs in Noord-Europa ligt de temperatuur aan de hoge kant voor begin december.

error: