Lasfouten kerncentrales in Frankrijk

Lasfouten Kerncentrales Frankrijk

Op de termijnmarkt daalden de prijzen vorige week. Dit gebeurde nadat er bekend werd gemaakt dat de eerder ontdekte lasfouten in enkele stoomturbines van kerncentrales in Frankrijk mee lijken te vallen. De kerncentrales worden hoogstwaarschijnlijk niet stilgelegd.

Kernenergie in Frankrijk

Ongeveer 90% van de Franse elektriciteit is afkomstig van koolstofarme energie en meer dan 70% van de elektriciteit wordt geproduceerd door kerncentrales. Op die manier stoot het Franse elektriciteitspark heel weinig CO2 uit.

Een voorbeeldige mix van koolstofarme energieën: kernenergie en hernieuwbare energie

In 2017 bedroeg de totale elektriciteitsproductie in Frankrijk 529,4 TWh. Na diverse droogteperioden daalde de waterkrachtproductie met 16,3% tegenover 2016. Door deze daling in combinatie met de onbeschikbaarheid van kerncentrales (na lange controles) werd in grote mate opnieuw een beroep gedaan op centrales die fossiele brandstoffen verbranden.

In 2017 was ongeveer 90% van de Franse elektriciteit afkomstig van koolstofarme energieën. Dat resultaat wordt nog beter wanneer de steenkoolcentrales sluiten en als het aandeel van kernenergie wordt behouden. In 2017 werden er in het Franse productiepark vijf centrales die stookolie verbranden gesloten (- 3025 MW) en werd er meer uit hernieuwbare energie gehaald (+ 2763 MW). 

Het Franse elektriciteitspark bestaat vooral uit technologieën met een laag koolstofgehalte en stoot bijgevolg heel weinig CO2 uit in vergelijking met andere Europese landen. 

Lees meer

error: