Trump en Poetin willen vrije val olieprijs stuiten.

Die vrije val wordt veroorzaakt door de sterk afgenomen vraag en de ruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië over productiebeperkingen. Trump en Poetin willen vrije val olieprijs stuiten. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zetten hun hoogste energieambtenaren aan het werk om iets te doen aan de vrije val waarin de olieprijs is beland.

Trump en Poetin willen vrije val olieprijs stuiten
Gebieden waar schaliegas mogelijk gewonnen kan worden.

Trump noemt de prijzenoorlog tussen Rusland en de Arabieren “crazy”. Eerder deze maand werden de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), waar Saoedi-Arabië het feitelijk voor het zeggen heeft, en Rusland het niet eens over het terugdraaien van de productie.

Wanneer de vraag afneemt en het aanbod gelijk blijft, daalt de prijs en omdat de vraag nu hard daalt en het aanbod niet, daalt de prijs hard. Maandag daalde de prijs van een vat olie tot onder de 20 dollar (zo’n 18 euro).

Grootste olieproducent ter wereld

De Verenigde Staten zijn in de afgelopen jaren dankzij nieuwe technieken de grootste olieproducent ter wereld geworden. Zij winnen olie uit schalievelden. Dat is een duurdere techniek dan het oppompen. Bij een lage prijs is het niet meer rendabel om op deze manier olie te winnen, waardoor de VS inkomsten misloopt.
 

Schaliegas

Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit schalie. Om dit gesteente te bereiken worden boringen uitgevoerd die horizontaal worden voortgezet, zodra de steenlaag bereikt is. Aangezien boringen niet voldoende zijn om het gas te doen vrijkomen, dient de boorput te worden gestimuleerd. Dit gebeurt door middel van een techniek die hydraulisch fractureren of fracking genoemd wordt. Hierbij worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën ingespoten. Door de grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. Deze mix van water en chemicaliën wordt dan weer opgepompt. Dit productiewater (produced water) neemt zware metalen en van nature radioactieve elementen uit de ondergrond op. Dit moet als chemisch afval worden verwerkt. Een gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen blijft echter in het gesteente achter.

De methode van hydraulisch fractureren wordt pas sinds het einde van de 20e eeuw op grote schaal gebruikt. De commerciële winning van schaliegas is dan ook een vrij jong fenomeen. De exploitatie van schaliegas zal de energiemarkten beïnvloeden. De International Energy Agency voorspelt dat de Verenigde Staten tegen 2035 een netto-uitvoerder in plaats van een invoerder van gas zullen zijn door de winning van schaliegas. De olie- en gasindustrie wijst op de hoge winstverwachtingen en successen, terwijl de tegenstanders blijven wijzen op de gevaren.

 

 

error: