Macron zet duurzame energie hoog op politieke agenda.

De nieuw gekozen president van Frankrijk, Emmanuel Macron, heeft ambitieuze plannen voor hervorming van de energiesector. Zo is zijn doel om voor 2025 het aandeel kernenergie in de Franse energiemix te verkleinen van 75% naar 50%. Om dit te behalen wil Macron inzetten op opwek via gascentrales en duurzame energie. Ook streeft hij naar het instellen van een minimale prijs voor CO2-uitstoot op Europees niveau. Mocht Macron deze plannen er doorheen krijgen, kan dit op lange termijn leiden tot structureel hogere prijzen voor energie in Noord-West Europa.

Eind vorige week daalde de prijs voor Brentolie. Dit kwam met name doordat de toenemende Amerikaanse olieproductie ervoor zorgt dat de wereldwijde olievoorraad blijft groeien. Voor het eerst sinds het OPEC-akkoord van afgelopen november daalde de olieprijs per vat onder de 50 dollar. De verwachting is dat het akkoord op 25 mei verlengd wordt en dat in aanloop naar deze vergadering de olieprijs waarschijnlijk oploopt.

De dalende Brentolieprijs zorgde ervoor dat ook de termijnprijzen van gas en elektriciteit afgelopen week afnamen. Het ruime aanbod van en een afnemende vraag naar kolen zorgt daarnaast de komende tijd mogelijk voor een dalende kolenprijs. Dit zal verder bijdragen aan het dalen van de termijnprijs voor elektriciteit. Als de Brentolieprijs stijgt, zal het effect van de dalende kolenprijs echter beperkt te zien zijn in de elektriciteitsprijs.

Op de dagmarkt voor gas en elektriciteit speelde het weer een belangrijke rol. Deze week worden echte lente-temperaturen verwacht, waardoor de vraag naar gas en elektriciteit daalt. Als de vraag inderdaad afneemt, zullen ook de prijzen op de dagmarkt dalen.

Nieuwe Franse president Macron zet duurzame energie hoog op politieke agenda.
Emmanuel Macron, de nieuwe Franse president zet duurzame energie hoog op politieke agenda.  Foto Christophe Petit Tesson/EPA
error: